Nyhetssøk

– Hun er «uverdig», sier flertallet

Etter riksrettdommen skulle Folketinget avgjøre om Inger Støjberg er skikket til å være medlem av tinget. Nå er det flertall for å kaste henne ut.

Et flertall av Folketingets partier har meldt at de anser Støjberg som «uverdig». Folketinget består av 179 mandater, der 90 eller flere utgjør et flertall.

Akkurat nå er det 91, hvis samtlige representanter stemmer etter hva partiet har bestemt. Flertallet består nå av Venstre (39), De Radikale (14), Enhedslisten (13), Socialistisk Folkeparti (15), Alternativet (1), Frie Grønne (3), Liberal Alliance (3) og Folketingets tre partiløse («løsgjengere»), Lars Løkke Rasmussen, Orla Østerby og Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Så da kan vi konstatere at Støjbergs tidligere parti, Venstre, ikke viser henne noen nåde.

Dansk Folkeparti (16) Nye Borgerlige (4) mener fortsatt at Støjberg er verdig. Det samme mener partiløse Naser Khader.

Socialdemokratiet (49), Konservative (12) og Kristendemokraterne (1) har enda ikke tilkjennegitt sitt ståsted.

Mer rot

Men hvem skal overta plassen etter Støjberg? Også det spørsmålet viser at det er mye rot i dansk politikk for tiden.

For Støjbergs folketingsmandat skal gå til hennes til hennes varamedlem i hennes krets ved det siste Folketingsvalget, og da stilte hun for Venstre.

Men varamedlemmet, hvis hun takker ja til å overta mandatet, Gitte Willumsen, er heller ikke lenger medlem av Venstre. Hun sitter i dag i byrådet i Silkeborg for De Konservative, melder dr.dk.

Takker Gitte Willumsen nei til mandatet, er neste varamedlem på listen Anders G. Jacobsen. Og han er, tro det eller ei som DR påpeker, heller ikke lenger medlem av Venstre. Han har hoppet til De Radikale.

Venstre kan med andre ord takke seg selv når de bidrar til at De Konservative eller De Radikale får en representant til i Folketinget.

Det eneste som jeg tror på etter dette, er at Venstre kommer til å falle som en stein ved neste Folketingsvalg.