Innvandring

Britiske spesialsoldater skal hjelpe Polen å beskytte grensen

Britiske tropper blir satt inn i Polen for å støtte polske styrker i  migrantkrisen på landets østlige grense til Hviterussland. Den polske sikkerhetstjenesten melder at opp til 155 britiske spesialsoldater skal gi ingeniør- og rekognoseringsstøtte til  polske væpnede styrker på grensen. 

Polens president Andrzej Duda har gitt sitt samtykke til at både britiske og estiske tropper skal være til stede i Polen for å støtte de polske styrkene under migrantkrisen som utspiller seg på grensen til Hviterussland. Det melder TVPWorld.com.

Siden våren 2021 har migrasjonspresset mot Polen fra Hviterussland stadig tiltatt, og både Polen selv og EU har anklaget Minsks Alexandr Lukasjenko-regime for å orkestrere situasjonen for å hevne EUs sanksjoner mot Hviterussland.

Styrker grensesikkerheten

Ved å hente inn spesialisert bakkemannskap fra både Storbritannia og Estland, styrkes sikkerheten på grensen. De polske væpnede styrkene og de britiske og estiske soldatene som nå sendes inn i området har ansvar ikke bare for å beskytte Polens grense, men også EUs yttergrense.

Torsdag la Polens sikkerhetstjeneste, BBN, ut følgende melding på Twitter:

«President Andrzej Duda utstedte en samtykkebeslutning for opphold på polsk territorium for soldater fra Storbritannia og Estland, for å støtte arbeidet til den polske hæren i krisen ved den østlige grensen til EU og NATO», skrev BBN-sjef Pawel Soloch på Twitter . «Vi takker [UK flagg] og [estisk flagg] for solidaritet, politisk og militær støtte!»

Til april

TVPWorld skriver at de over 300 utenlandske spesialsoldatene skal oppholde seg på den polske grensen til utgangen av april 2022:

BBN avklarte på Twitter at «i tråd med beslutningen til president Andrzej Duda, vil opptil 155 britiske soldater og opptil  150 estiske soldater utføre oppgaver knyttet til ingeniør- og rekognoseringsstøtte til operative polske væpnede styrker, utført i grensesone fra 12. desember til 30. april.»

Fra 1. desember til 1. mars vil nærområder ved Polens grense til Hviterussland, som tidligere har vært i unntakstilstand, bli underlagt begrenset adgang av lokale innbyggere og arbeidstakere.