Den kulturelle revolusjonen

Brannherjede Notre Dame kan gjenoppstå som «woke temapark»

Et samlet Europa lot seg forferde av TV-bildene av den gotiske katedralen Notre Dame, midt i Paris, gikk opp i flammer i 2019. Nå er planene for gjenoppbygging klare. Skriftebokser, altere og klassiske skulpturer blir skrotet til fordel for trendy veggkunst, lyd- og lyseffekter som skaper "emosjonelle rom", fokus på Afrika, Asia og klimasak. 

Den gigantiske gotiske katedralen har historie tilbake til grunnsteinen ble nedlagt i 1163, men sto ikke ferdig før midten av 1300-tallet. Det monumentale byggverket ble senere utvidet og endret, og er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Skadene som ble påført katedralen under brannen i 2019 kan vanskelig takseres, og gjenoppbyggingen koster et uant milliardbeløp.

Nå skal Notre Dame bli omgjort til en «woke temapark», der renovatørene etablerer en «oppdagelsessti» og «kristendom for dummies»-utstillinger, hevder kritikere The Telegraph har snakket med.

Raserer kulturarven

Maurice Culot, en prisvinnende Paris-basert arkitekt, har gitt følgende uttalelse til The Telegraph:

 – Det er som om Disney gikk inn i Notre-Dame. Det de foreslår å gjøre mot Notre Dame ville aldri blitt gjort mot Westminster Abbey eller Sankt Peters-kirken i Roma. Det er en slags fornøyelsespark og veldig barnslig og trivielt gitt stedets storhet.

Flere kilder den engelske avisen har snakket med har latt seg forferde av planene for den ærverdige katedralen. En av dem, som arbeider tett på renoveringen, sier til The Telegraph at planene risikerer å gjøre Notre Dame om til et «eksperimentelt utstillingsrom» som ville «lemleste» katedralen.

 – Kan du forestille deg at noe slikt ville blitt tillatt av dem som sitter med ansvaret for Det sixtinske kapell? Det ville vært utenkelig. Vi er ikke i et tomrom her. Dette er politisk korrekthet som har utviklet seg til ren galskap. De ønsker å gjøre Notre Dame om til et unikt, eksperimentelt liturgisk, mens det bør være et landemerke hvor den minste endring må håndteres med stor forsiktighet, sier kilden til avisen.

De avdekkede planene

Notre Dame ble nesten fullstendig ødelagt av branninfernoet 15. april 2019, og bildene av det veltende spiret sitter igjen i minnet til mang en europeer. Mens taket og spiret blir restaurert slik at de blir seende ut slik de var før brannen, innebærer de nye planene drastiske endringer på de delene av katedralen som stort sett var uskadd, avdekker The Telegraph.

Avisen har fått tilgang til planarbeidet, som viser en «oppdagelsessti» som vil ta besøkende gjennom 14 ulike temakapeller.

Disse vil skildre Genesis, Abraham, Exodus og profetene, men også de fem kontinentene.

Afrika og Asia er fremtredende, mens Europa, Amerika og Oseania er gjemt bak selve alteret eller helt fraværende.

Turen ender ved et kapell dedikert til «forsonet skaperverk», med henvisning til pave Frans’ Laudato Si’ erklæring, som beklaget miljøforringelse og global oppvarming.

Fader Gilles Drouin la ut planene og sa at han ønsket å lære besøkende det grunnleggende om kristendommen uten å gjøre det om til «tung katekisme».

Snarere enn å gjenspeile både kristen kulturarv og historie, skal katedralen altså omgjøres til en slags «woke», inkluderende og selvutslettende turistmagnet, der enkle bibelsitater skal projiseres med lyskaster mot de gamle steinveggene. Bibelsitatene skal være på blant annet svensk og mandarin, har The Telegraph fått opplyst.

Christian Rousselot, generaldirektøren for Notre-Dame Foundation, som er ansvarlig for de fleste donasjonene som har kommet inn etter brannen, totalt over 700 millioner euro, fortalte også til The Telegraph at målet var å skildre «de viktigste øyeblikkene i Bibelen for å forklare det på mest mulig forståelig vis for vanlige dødelige».

Nedprioriterer restaurering

Til tross for «omtanken» for «vanlige dødelige», risikerer prosjektet å ende opp med at det ikke finnes økonomiske midler nok til å gjenopprette de delene av katedralen som var i skrikende behov av restaurering selv før brannen i 2019.

Kildene The Telegraph har intervjuet sier at de frykter at sakristiet blir nedprioritert til fordel for lyd- og lyseffekter. De er videre bekymret for at «flertallet av medlemmene i den vitenskapelige komiteen som overvåker restaureringen ikke er opptatt av planene», så lenge det er framdrift.

Skjebnen til «woke»-planene kan avgjøres på et stort møte i den franske nasjonale kulturarvkommisjonen 9. desember, opplyser avisen.

Fotomontasje: HRS