Kriminalitet

Ava (12) knivstukket til døde etter julegrantenning i Liverpool

Ava White, 12 år gammel, var på julegrantenning med vennene sine. Etter at granen var tent gikk Ava og vennene til sentrum for å kose seg. Der kom de i krangel med en guttegjeng. En av guttene trakk kniv og gikk til angrep på Ava. Politiet beskriver at hun ble funnet med "katastrofale skader", og livet sto ikke til å redde. 

På bilder i britiske medier smiler tolvåringen inn i kamera. Hun har på seg skoleuniform og håret er satt opp i to fletter. Hun er ikke ungdom ennå, hun er et barn.

Det brutale drapet ryster Liverpool. Idet byen pyntes før jul og julegranen tennes, blir lille Ava stukket til døde på gaten. Nå har en venninne av Avas mor startet innsamling for å hjelpe foreldrene til Ava å betale for begravelsen hennes i byen som preges av fattigdom.

Bare barn

Ikke bare Ava var et barn. Gutten som tirsdag ble framstilt for varetektsfengsling er 14 år gammel. Han er siktet for drap og for ulovlig bevæpning på offentlig sted, melder The Guardian.  Tre andre gutter i alderen 13-15 år er også pågrepet etter knivstikkingen, siktet for medvirkning, men løslatt på betingelser.

Den siktede 14-åringens sak blir overført fra ungdomsretten til de ordinære domstolene, i og med at drapssaker aldri føres for ungdomsretten i Storbritannia.

Navnene på de siktede er ikke offentliggjort, og politiet har oppfordret publikum til ikke å offentliggjøre navnene deres i sosiale medier mens etterforskningen pågår, skriver den britiske avisen.

Sorg

Etter det som må ha vært en voldsomt sjokkerende opplevelse for Avas venner som ble vitner til knivdrapet, har morens venninne opprettet en innsamlingsaksjon slik at familien skal få hjelp til å betale for Avas begravelse. I enkelt språk skriver Shelby Smith følgende på gofundme.com:

Hei, jeg er Shelby, en venn av Avas hjerteknuste familie. I går kveld 25. november ble Ava angrepet og knivstukket av en guttegjeng i sentrum. Jeg håpet å hjelpe til med å samle inn penger til begravelse og støtte familien, spesielt når dette skjer rett før jul. Alle donasjoner vil bety mye.

Avas familie har foreløpig ikke uttalt seg til pressen og ønsker sannsynligvis å skjerme seg i sorgen over datteren.

Sorgen viser seg også i bunnløs fortvilelse i Avas nettverk. En mor med barn på samme skole som Ava gikk på skrev følgende på Facebook dagen etter drapet:

I dag skulle alle de vakre barna i Notre Dame Catholic College ha en minnedag i dag for Amelia som døde av kreft.
I stedet går de alle på skolen og gråter fordi 12 år gamle Ava White ble knivstukket og drept i Liverpool sentrum i går kveld. Vi trenger strengere fengselsstraffer for våpen- og knivkriminalitet uansett alder på gjerningsmennene ???
Hvil i fred lille engel, barna så henne på skolen i går og lo sammen med vennene hennes ???.

Notre Dame Catholic College har ikke lagt ut noen offentlig informasjon om hvordan de markerer drapet på eleven. Det siste innlegget på skolens Facebook-side handler om en innsamlingsaksjon til afghanske flyktninger som bor på et hotell i byen.

Ingen framtid

Ava døde på det lokale barnesykehuset kort tid etter at hun ble knivstukket. Hun beskrives som en «utrolig populær jente med en flott vennegjeng» av læreren sin, Peter Duffy, ifølge BBC.

Åpenbart får Ava nå ingen framtid, men framtiden ser heller ikke særlig lys ut for innbyggerne i byen Liverpool. Byen topper de fleste statistikker man ikke ønsker å toppe, med svært høy forekomst av arbeidsledighet, fattigdom generelt og barnefattigdom spesielt, opplyses det på nettsidene til byens byråd.

Fotomontasje: HRS