Innvandring

Sverige vil åpne direkterute med fly fra Minsk

Mens det begynner å gå opp for de fleste at Hviterussland kan destabilisere Europa, så kommer sjokkmeldingen fra Sverige: den svenske regjeringen vil åpne direkte flyrute fra Hviterusslands hovedstad Minsk.

På regjeringsmøtet torsdag skal spørsmålet om direktefly fra den hviterussiske hovedstaden Minsk til Stockholm/Arlanda tas opp, melder Samnytt.

Søknaden er signert Infrastrukturdepartementet ved energiminister Anders Ygeman (S). Det kan være helt tilfeldig at dette kommer opp nå i Sverige, men timingen må kunne kalles nesten katastrofal.

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko «lokker» migranter fra MENA-land til Hviterussland for å bruke dem som levende pressmiddel mot Europa. Daglig skal det komme rundt 1.000 migranter til Minsk, de fleste i troen på at veien skal gå videre til Europa. Polen og flere andre land har satt opp piggtrådgjerder og vokter grensene så godt de kan. Verst skal det være ved grensen til Polen, der det er iverksatt en storstilt aksjon. Mens Danmark har tilbydd Polen sin hjelp, er Norge mer avventende og venter antakelig på den handlingslammede EU-kommisjonen, som nå utsettes for et økende press. 

Hviterussland taktikk skjer antakelig i samarbeid med Russlands president Vladimir Putin, der Russland har sendt bombefly over Hviterussland. Ifølge Lukasjenko er patruljeringen med russiske bombefly direkte knyttet til migrantkrisen som nå utspiller seg på grensa mellom Hviterussland og Polen, melder NRK.

– Vi må hele tiden overvåke situasjonen på grensa. La dem rope. Ja, disse flyene er i stand til å frakte atomvåpen. Men vi har ikke noen annen mulighet. Vi må se hva de gjør på den andre siden av grensa, sier Aleksandr Lukasjenko til statlige hviterussiske medier.

Mener virkelig den svenske regjeringen dette er tidspunktet for å sette opp direktefly fra Minsk til Sverige? Tar svenskene virkelig sjansen på at ikke Lukasjenko vil bruke det som en luftbro for migrantene rett inn i Sverige?

(Takk til leser for tips)