Den kulturelle revolusjonen

Svenske barnehagebarn får trening for å takle skyteepisoder – lekerom blir «panic room»

Både barnehageansatte og -barn har begynt å trene på hva de skal gjøre dersom det oppstår skyteepisoder ved barnehagen. Når fire av ti skyteepisoder skjer i nærheten av skoler og barnehager, er det helt nødvendig at barna er trent i hvordan lekerom skal brukes som "panikkrom", sier leder for Husby-barnehagene i Stockholm.

Det er svenske Dagens Nyheter som har kartlagt hvor skyteepisodene i Sverige oftest skjer, og dessverre er det slik at nær halvparten av skuddvekslingene foregår i nærheten av skoler eller barnehager. Som følge av situasjonen har både pedagoger og barn i førskolealder rundt om i landet startet trening for å takle ulike akutte voldssituasjoner, som for eksempel gjengskyting.

Handlingsplan

I Husby i Stockholm har barnehagene utarbeidet en egen handlingsplan, skriver DN. Handlingsplanen er åpenbart tilpasset barnehagene, med korte oppfordringer som «Få barna og deg selv i sikkerhet», «Hold deg utenfor syne» og «Vær stille».

– Det er forferdelig men vi må, sier Lena Rebane, leder for Husbys barnehager i Stockholm, til DN.

Rebane forteller videre til avisen at de allerede har hatt nytte av treningen, og at barna visste hva de måtte gjøre. Og mens man med skrekk kan tenke seg hvordan det er å ha ansvar for både seg selv og andres barn i en potensielt dødelig situasjon, er det utvilsomt betryggende at handlingsplanene er både skrevet og iverksatt i praksis.

Når det verste skjer

I slutten av mai var det en skarp situasjon da det ble skutt i nærheten og en mann ble jaget gjennom sentrum og skutt til døde. Et par hundre meter unna samlet de barna og gikk i sikkerhet i et lekerom som ikke har lavtplasserte vinduer – akkurat som de hadde øvd på, skriver avisen.

Og mens barnehagene har endret turvanene sine og lagt utfluktene vekk fra sentrale bydeler, er barnehageansatte ikke i tvil om at treningen av både dem selv og barna er viktig å fortsette med.

– Volden har endret form. Det har blitt dødelig på grunn av alle våpnene som er i omløp, sier Maria Björkén til DN.

De ansatte har også begynt å ta omveier for å unngå Husbys sentrale deler når de skal på utflukter med barna, skriver avisen. Hver dag både starter og avsluttes i det store lekerommet i barnehagen. Der samles de også i akutte trusselsituasjoner, forteller barnehagens ansatte.