Aktuelt

Returnert IS-kvinne erkjenner terrorstøtte

Kvinnen (34) med fem barn ble hentet til Danmark i oktober. Hun er fengslet, anklaget for terrorstøtte. Hun erkjenner seg skyldig.

Moren som ble hentet fra en leir i Syria har torsdag i Retten i Esbjerg erkjent straffskyld for støtte til en terrororganisasjon og ulovlig opphold i Syria, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Kvinnens forsvarer, advokat Mette Grith Stage, forteller at hun erkjenner det hun er siktet for. Hun er tiltalt for brudd på straffelovens § 114 e og § 114 j. Ifølge påtalemyndigheten har hun støttet IS og oppholdt seg i konfliktsoner i Syria uten tillatelse fra danske myndigheter.

Hva mer som har kom frem under rettsmøtet ville ikke forsvareren si noe om, fordi dørene var lukket av hensyn til politiets etterforskning da hun har kommet med en tilståelse.

Dermed er det ukjent hva IS-kvinnen har fortalt om perioden i Syria.

Videre fengsling

Torsdag måtte retten ta stilling til om kvinnen fortsatt skal varetektsfengsles i saken, og om hun kan fengsles under mildere forhold enn fengsel. Advokaten har ønsket at det kunne skje i et mor-barn-hjem. Ifølge forsvareren er dette steder man blir plassert dersom man skal undersøke om noen er egnet til å være foreldre.

Men ønsket om mildere soningsforhold ble avvist.

Rettsmøtet endte med at fembarnsmoren ble fengslet i ytterligere fire uker, frem til 2. desember. Selv om hun fortsatt vil være varetektsfengslet på vanlige vilkår, har hun mulighet til å se sine fem barn. Som innsatt har du rett til én times samvær i uken. Det mener advokaten «ikke er mye» når en er fembarnsmor. Men det burde kanskje ikke engang stilles spørsmål ved hvor egnet hun er til å være foreldre og dermed burde hun heller ikke hatt adgang til å møte sine egne barn.

Kjennelsen om varetektsfengsling er ikke anket til Høyesterett.

Tre kvinner

Kvinnen er en av tre kvinner fra syriske leirer som landet på dansk jord natt til 7. oktober, melder Ritzau. De ble alle arrestert og er blitt fremstilt i såkalte grunnlovsforhør i ulike deler av landet.

Mens den 34 år gamle IS-kvinnen har vært for Retten i Esbjerg, gikk en 37 år gammel kvinne mandag med på å frivillig forlenge varetektsfengslingen i fire uker, frem til 29. november.

Den tredje kvinnen møter i rettsmøte i Retten på Frederiksberg torsdag ettermiddag.

Hva som skjer med returnerte IS-kvinner til Norge hører vi imidlertid ikke mye om.