Innvandring

Migrantene ble advart – visste de kom til stengte grenser

I over en måned har polske myndigheter sendt en SMS til alle som beveger seg i grenseområdet på hviterussisk side. Migrantene har fått beskjed om at grensen er stengt og at de bør reise tilbake til Minsk. Likevel fortsetter migrantene å strømme til grensen. 

«Migranter som nærmer seg den polsk-hviterussiske grensen og er innenfor rekkevidde av Polens basestasjoner (BTS) blir advart via SMS om at grensen er beskyttet», kunngjorde Mariusz Kamiński, den polske innenriksministeren, på sosiale medier i slutten av september, ifølge nyhetskanalen Polandin.

Katy Fallon, journalist i Aljazeera, bekrefter at man får SMS automatisk når man nærmer seg grenseområdene. Hun fikk selv meldingen da hun var der for å skrive reportasje.

«Den polske grensen er stengt. De hviterussiske myndighetene løy til deg. Dra tilbake til Minsk! Ikke ta imot piller fra hviterussiske soldater», heter det i meldingen.

Det har vært ubekreftede rapporter om at hviterussiske grensevakter har gitt folk tabletter som inneholder metadon for å slappe av og overleve langs grensen, skriver Polandin.

I tillegg inneholder meldingen en lenke til innenriksdepartementets nettside hvor informasjon til migranter, samt advarsler, legges ut på fem språk: engelsk, arabisk, russisk, fransk og polsk.

Tydelige advarsler

«Å krysse grensen ulovlig og ødelegge grensesikkerhetstiltak kan resultere i fengsel», advarer kunngjøringen på nettstedet.

«Du er nå nær den polsk-hviterussiske grensen. Ulovlig grensepassering er en forbrytelse som vil bli møtt med adekvat respons fra polske myndigheter», heter det videre.

«Å krysse den polske grensen vil ikke hjelpe deg med å nå Tyskland… Forverrede værforhold kan være farlig for liv og helse… Ikke risiker det! Dra tilbake til Minsk! Dra hjem igjen! Ivareta liv og helse!», konkluderes det.

Unntakstilstanden er fortsatt opprettholdt i Polen, og også dette opplyser polske myndigheter om på tidligere nevnte ulike språk.

Til tross for advarslene har migranter fortsatt å ta seg til den polske grensen, og ingenting tyder på at de returnerer frivillig. Vi skrev om tilstandene ved grensen i går:

Flere grupper migranter klarte flere ganger i løpet av natten til onsdag å bryter seg gjennom piggtrådgjerdet på 2,5 meter i høyden som Polen har rullet ut mot Hviterussland. Det befinner seg nå flere tusen migranter på grensen som prøver å presse seg inn i Europa.

Så gjenstår det å se hvorvidt Polen og Europa klarer å holde stand mot den nye migrantstrømmen. Så langt har verken advarsler eller piggtråd fått migrantene til å snu.

Fotomontasje: HRS