Den kulturelle revolusjonen

Inger Støjberg unnskyldte seg ikke i riksrettssaken – tvert om

Inger Støjberg holdt en god avslutningstale til Riksretten.

 – Jeg kommer ikke til å si unnskyld. Jeg kommer ikke til å bøye nakken. Og jeg kommer ikke til å bortforklare hva jeg har gjort og hva jeg har sagt.

Slik åpnet tidligere innvandring- og integreringsminister Inger Støjberg da hun torsdag fikk siste ord i riksrettssaken mot seg. Som tiltalt i en straffesak har den tiltalte rett på siste ordet, og Støjberg hadde forberedt seg godt.

For det er ingen slagen eller nedtrykt kvinne Riksretten har møtt. Hun slår hardt tilbake og hevder at hennes eneste ønske har vært å beskytte mindreårige jenter som kom til Danmark som barnebruder. Det Støjberg irriterer seg mer over, er at hun ikke innså denne problematikken tidligere. Hun ble først oppmerksom på den etter en artikkel på dansks TV2 25. januar 2016 – altså i den turbulente folkevandringskrisen, der alle politikere var oppe i det røde feltet for å forsøke å få kontroll. Det var som en stortingspolitiker uttalte til HRS på denne tiden:

– Nå kan alt, absolutt alt, foreslås – og det går gjennom, sa vedkommende.

Det var kanskje en overdrivelse, men at mange av tiltakene var tett opp til grensen av det legale, ikke minst knyttet til de mange rettighetskonvensjonene, er det ingen tvil om. Det samme innrømmer Støjberg:

– Vi gikk til grensen, men ikke over, sier hun.

Anklagerne vil ha Støjberg dømt til minst fire måneders betinget fengsel for brutt loven om statsrådenes ansvarlighet. Støjbergs forsvarere, Nicolai Mallet og René Offersen, krever på sin side full frifinnelse.

Støjberg har tidligere sagt at får hun straff, så tar hun den. I så fall vil hun antakelig bruke den godt, for hun, som forlot partiet Venstre etter at de støttet riksrettssaken, er oppfordret til å stille som ny leder for Dansk Folkeparti (DF). Hvem som har spurt sier saken ingenting om, men det er heller ingen hemmelighet at Pia Kjærsgaard, den tidligere og populære DF-lederen, har vært observert sammen med Støjberg. Pia K. har også vært tilstede i deler av riksrettssaken.

Men blir Støjberg dømt, som jeg har liten tro på, kan det også være at hun blir kastet ut av Folketinget. Den danske Grunnloven har nemlig bestemmelser om «uværdig» atferd som ikke er forenelig med å være folketingsmedlem. En slik bestemmelse kan Norge umulig ha, for da ville det være full gjennomtrekk på Stortinget.

Du kan se og høre hele Støjbergs avslutningstale til Riksretten her