Æresdrap og æresrelatert vold

Balkongbarna – knivstukket og kastet i døden

Sent søndag kveld ble to barn funnet hardt skadd på bakken utenfor en boligblokk i Hässelby vest i Stockholm. Politiet opplyser mandag at barna også var knivstukket, og mistenker at faren har kastet dem ut fra balkongen i familiens leilighet. Det ene barnet har dødd av skadene. 

Drapssaker får ikke svenskene til å løfte øyenbrynene lengre, det er dagligdags. Men det forferdelige funnet av to små barn, hardt skadet etter å ha bli kuttet med kniv og etter all sannsynlighet blitt kastet ut fra stor høyde, sjokkerer likevel.

Sveriges Television meldte sent søndag kveld at de to barna ble fraktet med ambulansehelikopter til sykehus. Expressen melder mandag morgen at det yngste barnet ikke overlevde.

Balkongjentene

De to små barnas fall fra stor høyde vekker vonde assosiasjoner til fenomenet «balkongjentene». Jenter og unge kvinner fra såkalte «æresrelaterte kulturer» tvinges til å ta sitt eget liv fordi de etter familiens mening har gjort noe som har svekket familiens ære. Disse jentene betegnes som «balkongjentene».

Allerede i 2006 fikk balkongjentene et ansikt, da Sveriges Radio intervjuet Ayse, som klarte å rømme fra familien sin etter at faren hadde oppfordret henne til å ta sitt eget liv.

Ayses far tapte ansikt foran resten av familien fordi han ikke lenger kunne kontrollere henne. Hun ville begynne på videregående og deretter studere videre, mens han ville at hun skulle gifte seg så snart hun var ferdig med niende klasse.

-Han har sagt dette: «Du kan like gjerne ta livet ditt, du er ingenting».

En dag skjønte Ayse at han mente alvor.

-Det var sommeren da jeg var 17 (…) Han tok en snare rundt halsen min og sa: «Nå skal jeg hjelpe deg å ta livet ditt».

Denne gangen klarte Ayse å rive seg løs, og etter en stund roet faren seg. Hun forteller at en slektning av henne faktisk ble drept på denne måten da Ayse var liten.

– Det skjer ofte. De sier «hun tok sitt eget liv» og kaller det selvmord, selv om det faktisk er drap. Og så kan man aldri snakke om personen etterpå, det er akkurat som om hun aldri har eksistert.

Ayses historie skapte debatt i Sverige, men ingenting skjedde. Da Sveriges Radio igjen belyste problematikken fem år senere, kunne de avsløre at et titalls innvandrerjenter hadde falt i døden fra forstedenes balkonger – uten at det var tatt ut en eneste tiltale.

Balkongjentene dør fortsatt i Sverige og i andre europeiske, innvandrertette bydeler. Siste gang de ble nevnt i den svenske Riksdagen var i 2020, i interpellasjonen Balkongflickor och oskuldskontroller.

Balkongbarna

Ingen tror at barna som har falt fra en balkong i Hässelby sent søndag kveld har tatt sine egne liv. De hadde ikke bare fallskader, men også skader etter knivstikking. De skal være under 10 år.

– De er alvorlig skadd, sa politiets talsperson Helena Boström Thomas til Sveriges Television søndag kveld.

Klokken 08.30 meldte politiet at ett av barna var død av skadene. Tilstanden til det andre barnet er fortsatt alvorlig med livstruende skader.

Skader etter knivstikking ble bekreftet av Expressen mandag morgen. Ifølge opplysningene til Expressen er det barnas far, en mann i 45-årene, som er mistenkt for å ha forårsaket skadene på barna.

Faren skal ha knivstukket barna mens de lå i sengene sine, og deretter kastet dem ut av leilighetsvinduet. Etterpå har faren påført seg selv stikkskader, ifølge opplysningene. Faren er ikke straffet tidligere.

Mandag morgen ble to voksne, en mann og en kvinne, pågrepet, mistenkt for drap og drapsforsøk, opplyser politiet.

Den pågrepne mannen er barnas far, ifølge Expressens opplysninger. Han er foreløpig ikke avhørt av politiet.

Politiet vil foreta en teknisk etterforskning og banke på dører for å snakke med potensielle vitner, melder de svenske mediene. Hvorvidt det andre barnet overlever, vites ennå ikke.