Terrorisme og ekstremisme

Advokat kaller klienten «like intelligent som et tomt askebeger»

Salah Abdeslam (32) er den eneste overlevende terroristen fra IS som for seks år siden massivt terrordrepte i Paris. I fem år har han sittet i fengsel, stort sett i taushet. Tirsdag fikk han for første gang ordet under rettssaken. Men det er kanskje advokaten hans som vekker mest oppmerksomhet.

130 mennesker mistet livet denne kvelden 13. november i 2015. Rundt 400 personer ble såret i de koordinerte angrepene mot konserthuset Bataclan og kafélivet i Paris’ gater.

I den pågående rettssaken, nå på vei inn i sin sjette uke, kjemper de pårørende fortsatt med å forstå hvordan noen som er født i forstaden til Brussel eller Paris kan bli en følelseskald terrorist. Tirsdag fikk den eneste overlevende terroristen ordet, melder Berlingske. Den anledningen benyttet Salah Abdeslam (32), Frankrikes mest bevoktede fange, til å klage over forholdene i fengslet.

«Min celle er ni kvadratmeter. Den har to overvåkningskameraer. Jeg kan ikke gjøre noen ting (…) Det gjør at en har lyst til å gjøre ende på dette livet. Selv dyr behandler man ikke på denne måten», lød det fra Abdeslam ifølge Berlingske.

Vestlige verdier

Denne uken handler rettssaken om de siktede. Ikke deres rolle i terrorangrepene, men om deres bakgrunn: barndom, skolegang, profesjonelle liv og lignende.

Totalt sitter det 14 menn på anklagebenken, men Abdeslam er den eneste som er siktet for aktiv deltakelse i terrorangrepene. Da Abdeslam innledningsvis ble bedt om å gi en kort presentasjon av seg selv, sa han følgende:

«Vi angrep Frankrike og vi gikk etter befolkningen, sivile. Men i virkeligheten har vi ingenting imot disse menneskene.»

Ifølge Berlingske fremstiller han seg som en overbevist hellig kriger, men det kan synes som om, i alle fall mediene og hans egen advokat, ikke tar han alvorlig.

Han fortalte om sin oppvekst i innvandrerbydelen Molenbeek utenfor Brussel i Belgia og at foreldrene hadde innvandret fra Marokko til Frankrike, men siden flyttet til Belgia uten å gi slipp på det franske statsborgerskapet. Dermed ble også deres fem barn franske statsborgere. Frem til 2014, da han ble med i IS, livnærte han seg med strøjobber og tyverier. Han brukte å gå på nattklubb, drakk alkohol og røykte av og til cannabis. «Jeg er født i Belgia. Jeg er preget av vestlige verdier», slo han fast.

Og da tror noen at han ikke kan bli eller være jihadist? Har man ikke fått med seg at mange jihadister kan ha en (tilnærmet) vestlig livsstil?

Uintelligent

Salah Abdeslam hevder at han ikke hadde på seg sitt selvmordsbelte under terrorangrepene, som var et bevisst valg. Etterforskningen har ikke konkludert med om Abdeslam hadde et slikt belte eller ikke, så det blir nok fulgt opp videre i rettssaken. Ifølge den belgiske avisen Le Soir møtte han etter terrorangrepene tilfeldigvis to tenåringer i en trappeoppgang, uten at de den gang visste hvem han var. De har vitnet om at Abdeslam virket stresset og snakket usammenhengende. Kort etter var hans navn og bilde overalt, men likevel klarte han å holde seg skjult for politiet både i Frankrike og Belgia i fire måneder.

Abdeslams advokat, Sven Mary, synes mest å ha avsky for sin klient. Han slo tidlig fast at Abdeslam nok hadde deltatt i terrorangrepene, men at han ikke under noen omstendigheter kunne være hjernen bak det hele. Og da ikke fordi han ikke ønsket det, men fordi han ikke er smart nok.

Bare et halvt år etter terrorangrepene, sa advokat Mary til den franske avisen Libération følgende om Abdeslam:

«Han er en liten drittsekk fra Molenbeek som kommer fra småkriminalitet, han er nærmere en medløper enn en leder. Han er like intelligent som et tomt askebeger og har en avgrunnsdyp tomhet.»

Det kan kanskje være en taktikk fra forsvareren for minst mulig straff for den uintelligente terroristen, men uintelligente mennesker er et lett bytte for de farligere hjernene bak. Og når de samme mener å ha Allah på sin side, frykter de heller ikke for døden. Islam kan brukes som verktøy enten det er «tomme askebegre» eller mer intelligente folk, som de høyt utdannede terroristene bak 9/11.