Islam

Tre kvinner og 14 barn ankommet Danmark fra Syria

Alle de tre kvinnene er nå varetektsfengslet i fire uker, kun med begrenset mulighet til kontakt med barna.

De tre kvinnene som til sammen har 14 barn ble hentet i en operasjon som startet tidlig onsdag morgen i al-Roj-leiren nordøst i Syria. De ankom flystasjonen Karup på Midtjylland rundt klokka 03:00 natt til torsdag. På samme fly var også åtte kvinner med tysk statsborgerskap, med til sammen 23 barn, som ble satt av i Frankfurt.

Hentingen foregikk med assistanse fra USA og i tett samarbeid med Tyskland, melder DR.dk.

Dette er kvinnene

Ved ankomst til Danmark ble de tre mødrene arrestert av dansk politi (samtlige er fengslet in absentia) og siktet for brudd på straffelovens § 114e og 114j om henholdsvis fremme av terrorvirksomhet og innreise og opphold i et konfliktområde. Hver av kvinnene har fått sin egen advokat og sorterer under tre politidistrikt, Kolding, Esbjerg og Frederiksberg.

En av kvinnene, en kvinne på 37 år med åtte barn, har dobbelt statsborgerskap (dansk og et land i Øst-Europa). Hun kom til Danmark som liten som flyktning sammen med familien. Hun dro med fem av sine barn og ektemannen til Syria. I Syria fikk de to barn til. Mannen skal være død. Hun fikk også et barn med en annen mann i Syria. Ett av barna (gutt 15 år) er tidligere hentet til Danmark, etter at han ble skutt i ryggen som resulterte i lammelse i bena. Han sitter nå i rullestol og bor hos sine besteforeldre.

De to andre kvinnene som er hentet er etnisk danske konvertitter til islam. Den ene er 34 år og har fem barn (mellom 3 og 13 år) Hun konverterte til islam i 2005 og giftet seg med en mann av somalisk opprinnelse. I Danmark fikk de fire barn, mens det femte er født i Syria. Mannen er fengslet i Syria og er fratatt det danske passet.

Den andre er 32 år med to barn (5 og 6 år). Hun konverterte til islam på begynnelsen av 2000-tallet. Hun reiste alene til Syria, angivelig forført av forlokkende IS-videoer og det hun mener var mobbing i Danmark. Her skal hun ha tatt til seg en liten gutt som var blitt etterlatt på gata. Gutten har således ingen tilknytning til verken kvinnen eller Danmark. Kort tid etter fikk hun en datter med en utenlandsk IS-kriger, som visstnok skal være død. Datteren på 5 år skal være diagnostisert med PTSD (posttraumatisk stress-syndrom).

Ni av de 14 barna er altså født i Danmark. Samtlige av kvinnene dro til Syria for syv år siden, i 2014.

Hva skjer med barna?

Samtlige av kvinnene har vært gjennom et såkalt grunnlovsforhør i dag, som alle foregikk bak lukkede dører. Alle ble etter grunnlovsforhøret varetektsfengslet. Forsvarsadvokaten til en av kvinnene, 34-åringen, forteller at hun skal være knust. «Hun er knust i forhold til barna», sier Mette Grith Stage. Advokaten hadde jobbet for en løsning der moren kunne bo sammen med barna under varetektsfengslingen, men dette ble avvist av retten. Moren har fått tillatelse til å møte barna 30 minutter i uken.

Heller ikke de to andre får være sammen med barna. 37-åringens advokat, Tyge Trier, har anket dommen.

Riksadvokaten har vurdert at kvinnene risikerer fengsel mellom tre og fem år.

Det er ennå ukjent hva som nøyaktig hva som vil skje med barna. Flere barneorganisasjoner har advart om at separasjon fra mødrene kan traumatisere barna ytterligere etter at sosialminister Astrid Krag i slutten av september luftet muligheten for at barna kan fjernes med tvang ved ankomst til Danmark.

På en pressekonferanse i dag sa direktør i Socialstyrelsen, Ellen Klarskov Lauritzen, at det er domstolene som avgjør om mødrene skal være sammen med barna. Hun understreket at barna skal integreres i Danmark, og at de skal ha et «barneliv med trygghet, skolegang og ro i fremtiden». Det kan tyde på at regjeringen ikke tror at IS-mødrene er de best kvalifiserte, til tross for hva barneorganisasjoner måtte mene.

På pressekonferansen fremkom det ingenting om barnas tilstand, og man ville heller ikke si noe om i hvilke kommuner barna plasseres.

Fire kvinner og fem barn med forbindelse til Danmark befinner seg fortsatt i leire i Syria. Hva som vil skje med dem, er det ingen som vet – og politikerne er det som kjent vanskelig å stole på.

Den 9. november 2019 lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) fra Folketingets talerstol:

«Som regjering har vi fattet den beslutning at vi ikke skal ta barna til Danmark fordi foreldrene har snudd ryggen til Danmark, reist ut og sluttet seg til Islamsk Stat og dermed tatt et valg, både på egne vegne og på vegne av sine barn.»

Sosialdemokratenes støttepartier presset imidlertid på – og dermed var regjeringens avvisning plutselig en skattefinansierte henteoperasjon.