Kriminalitet

Syrer (43) dømt til 21 års fengsel for dobbeltdrap

Sido Sabri Rashid fikk lovens strengeste straff for det som fremstår som kaldblodig æresdrap av ekskona og hennes nye kjæreste.

I juni i fjor ble Fatima Yasmin Ahmad Al-Banshi og Ahed Daher brutalt drept med kniv i en leilighet øst i Stavanger, i bydel Storhaug. Fatimas eksmann, Sido Sabri Rashid, erkjente raskt at han sto bak drapene, men endret så forklaring og la skylden på en navngitt person, ifølge TV2.

Men han blir ikke trodd.

Nøye planlagt drap

Påtalemyndigheten og Sør-Rogaland tingrett tror han drepte ekskona og den nye kjæresten for å gjenopprette den såkalte æren og dømte han til 21 års fengsel. Retten mener hvert av drapene kvalifiserer til 18 års fengsel og fant ingen formidlende omstendigheter, tvert om. Det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter, slik påtalemyndigheten også har påpekt.

Rashid skal drapskvelden ha koblet strømmen fra leiligheten der ekskona og Ahed Daher oppholdt seg. Da Daher kom ut, kastet han krydder i ansiktet hans og angrep han med kniv. Deretter knivstakk han ekskona. Han fotograferte likene og sendte bildene til sin niese i Tyskland med følgende budskap:

«Jeg har drept dem og fått fred i hodet mitt».

Statsadvokat Folke Åmlid beskrev under sin prosedyre drapene som «veldig brutale og bestialske».

Offer for egen kultur

Alle de involverte er asylsøkere fra Syria som kom til Norge under folkevandringskrisen utøst i 2015. Rashids forsvarer, Odd Rune Torstrup, hevdet at domfelte er «et offer for en kultur preget av det han kaller ‘et forkvaklet kvinnesyn'».

– Han har vært i et miljø hvor det har vært lite motforestillinger rundt hvordan kvinner blir omtalt. Det kan åpenbart ha vært en medvirkende årsak, sier Torstrup til TV2.

Det betviles ikke, men det forteller oss også har vi har noen «utfordringer» når ulike kulturer møtes. For selv om såkalte æresdrap er sjeldne, er dette ikke de første og neppe de siste.

Det er en rekke land som har «et forkvaklet kvinnesyn» og det endrer seg ikke over natten fordi en tar seg inn til Vesten. Tvert om vil det i mange tilfeller videreføres, kanskje også til neste generasjon. Vi vil gjerne tro det beste, men realiteten er at vi må lære oss å kjenne igjen det verste.