Islam

Radikalisert konvertitt drepte de fem i Kongsberg

Flere uavhengige kilder bekrefter til TV2 at gjerningsmannen bak de fem drapene i Kongsberg onsdag kveld var konvertitt til islam. - Jeg tenkte terror med en gang, sier nabo til NRK. I dag melder politiet at mannen tidligere har vært i politiets søkelys grunnet bekymringsmeldinger om radikalisering.

Konvertitten er en «tidligere kjenning av politiet», og har vært involvert i flere forhold tidligere. Det opplyses videre at mannen, som har vært bosatt i Kongsberg i en årrekke, «flere ganger» har vært i kontakt med helsevesenet.

Politiet er sparsomme med opplysninger om mannens sinnstilstand og motiver, men i morgentimene torsdag melder NTB at den pågrepne erkjenner de faktiske forhold.

– Politiet bekrefter denne informasjonen om siktede fordi det verserer mange rykter i sosiale medier om mulige gjerningspersoner som ikke kan knyttes til de alvorlige handlingene, skrev politiet i en pressemelding.

Mannen ble fraktet til politihuset i Drammen. Advokat Fredrik Neumann er hans forsvarer.

– Jeg har snakket med min klient, og vi har vært i avhør, sier advokaten VG.

– Han samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsen, legger forsvareren til.

Konvertitt til islam

Mannen, som har dansk statsborgerskap og er 37 år gammel, har i henhold til informasjon TV2 har fått, konvertert til islam. På hvilket tidspunkt konverteringen har skjedd eller hvorvidt mannen har vært aktiv i den lokale moskeen i Kongsberg, opplyses det foreløpig ikke om.

Den danske statsborgeren følger i dystre fotspor etter norske konvertitter. Ti norske konvertitter dro for å kjempe for terrororganisasjonen IS i Syria. Slik kommenterte familien til en av konvertittene radikaliseringsprosessen til NRK den gang:

– Det begynte med Youtube-videoer. Han kastet klærne sine, gikk kun med lange klær og anla skjegg. Han fikk nye vaner, begynte å lese koranen og ville ikke lenger spise svin. Han sluttet med det drev med før og konsentrerte seg kun om religion.

– Dessuten ble ansiktsuttrykket strengere og strengere, sier broren til en av konvertittene som omtales som en sentral person i det radikale islamistmiljøet på Østlandet til NRK.

På en video som skal vise pågripelsen av gjerningsmannen i Kongsberg, gjengitt i Drm24, ser man at gjerningsmannen har langt skjegg.

Radikalisering

PST ble tidlig onsdag kveld koplet inn i saken, angivelig for å vurdere hvorvidt massedrapene er en terrorhandling.

Politimester Ole B. Sæverud sier i pressekonferanse torsdag morgen at politiet «håndterer dette i flere spor». Han sier de driver et etterretningsarbeid og fortsetter dette for å være helt sikre på at mannen opererte alene.

-Trolig er alle drept etter klokka 18.18, da politiet først fikk kontakt med mannen, men deretter mistet ham av syne, opplyser politimesteren.

Vi skal lære av dette, sier Sæverud, som sammenlikner med læringsprosessen etter 22. juli. Han gir deretter en kort tidslinje over hendelsesforløpet, og hvordan den ble karakterisert som en PLIVO-hendelse (pågående livstruende vold), før gjerningsmannen etter avfyrte varselskudd ble pågrepet.

-Det har tidligere vært bekymring knyttet til radikalisering, sier Sæverud.

-Fire kvinner og en mann er drept, alle i alderen 50 til 70 år.

-Vi etterforsker for å avklare hvorvidt det er en terrorhandling, og synes det er naturlig å være åpne om at det har vært en bekymring om radikalisering, sier Sæverud.

Politimesteren kan ikke si noe om innholdet i forklaringen mannen har gitt i avhør så langt. Han vil heller ikke si noe om hvorvidt det var bruk av kniv som gjorde at det tok relativt lang tid, en halv time, å pågripe mannen.

– Både grunnet kjennskap til ham fra tidligere og det vi vet om hendelsen nå, gjør at vi tror han har operert alene.

– Den lokale PST-enheten er en naturlig samarbeidspartner for Sør-øst Politidistrikt, sier politiet.