Innvandring

Angrer på at SD ble kalt rasistisk. – Mente det egentlig ikke, sier toppolitiker

Moderaternas økonomiske talsperson sa i 2016 at Sverigedemokraternas politikk var "rasistisk". Nå kommer det frem at avsenderen, Elisabeth Svantesson, ikke mente hva hun sa den gang. Hun bare sa det fordi alle de andre partiene sa jo det samme.

Det er ganske oppsiktsvekkende erkjennelse som kommer fra toppolitisk hold hos Moderaterna, som kan bli motoren i en ny svensk regjering neste år.

Først spoler vi tilbake. I 2016, med fremdeles vanvittig mange asylankomster til Sverige, sa Elisabeth Svantesson dette til Dagens Nyheter:

 – Hele deres (SDs, red.) grunnleggende eksistens bygger jo på «vi og dem». Min grunnleggende tanke og vår grunnleggende tanke er at vi skal hjelpe mennesker som kommer til Sverige.

– Er det et rasistisk parti?

 – Deler av politikken deres er rasistisk ettersom den bygger på et «vi og dem».

Men det var ikke sant

Til SVT avslører nå Svantesson at da hun sa dette i 2016, mente hun det egentlig ikke. Hun bare sa det, fordi «alle» sa det samme.

Jeg mente ikke hva jeg sa, innrømmer Svantesson.

Først bekrefter hun nå at hun faktisk sa hva hun gjorde i 2016.

– Ja, det har jeg gjort (at deler av politikken er rasistisk, red.). Og jeg tenkte også den gang, og det vil jeg ha sagt, at det ikke var særlig gjennomtenkt. Visst har de gjort en reise, men til og med den gang, om man rygger litt også akkurat der, vi var jo enda flere partier, det var en evig etikette-utdeling, sette etiketter på Sverigedemokraterna, beskrive deres politikk…

Hun mener «det var dårlig formulert».

– Det var feil at jeg sa de hadde rasistisk politikk, fordi det mente jeg egentlig ikke den gang», gjentar hun.

– Men dette er ikke et forsvar, det er en forklaring til det svaret, at det var jo en periode den gang der alle gjerne ville finne disse etikettene.

 – Hvorfor sa du det slik?

 – Alle gikk til samme side, i stedet for å stoppe opp og si, hallo, hva holder vi på med nå? Er dette helt rimelig?

Svantesson medgir at hun «bare gikk med strømmen».

FrP + SD = sant

Denne innrømmelsen av å ha uttalt seg bevisst feil om SD, kommer selvsagt fordi det er nasjonalvalg neste år, og ut fra meningsmålingene kan Moderaterna bli helt avhengige av SD for å kunne danne et flertall og for å få vedtatt statsbudsjett.

Derfor er det ingenting heroisk over Svantessons innrømmelse. Det er et rent politisk grep for å gjøre seg pen overfor dem man har skjelt ut på det groveste gjennom årene.

Om man ikke tidligere har kjent på politikerforakt, så gjør man det antakelig nå.

Her på berget bør FrP merke seg hva som nå sies om SD. Rasismekortet har jo haglet mot FrP fra de andre partiene gjennom årene. FrP har heller ikke så mye å skryte av, da partiledelsen heller ikke har ønsket noe politisk vennskap med SD. Unntaket er Christian Tybring Gjedde og Per-Willy Amundsen, som møtte SD-leder Jimmie Åkesson i 2018. Da het det i Dagbladet: Hyller partiet «ingen» vi samarbeid med.

Kanskje FrP-lederen, Sylvi Listhaug, også burde be om et møte med Jimmie Åkesson, og gjøre det klart at hun – i motsetning til avgåtte leder, Siv Jensen – anser SD som FrPs søsterparti? For det er jo det som er sannheten, og ikke at FrP har samme søsterparti som Høyre, nemlig Moderaterna.

FrP + SD = sant.

SVT 30 Minuter (se fra ca 7 min. ut i sendingen).