Antisemittisme

Tysk politi avverget terrorangrep mot synagoge

Det skulle angivelig utføres et angrep mot synagogen i den tyske byen Hagen. - Det har vært alvorlige indikasjoner på "en islamistisk motivert trusselsituasjon", sier innenriksminister i delstaten Nordrhein-Westfalen, Herbert Reul, til tyske medier. Fire skal være arrestert. Den yngste er 16 år.

Det er i forbindelse med den jødiske høytiden Yom Kippur politiet har mottatt tips om både et planlagt angrep, åsted og gjerningsmenn, skriver tyske Tagesschau.

-Vi har fått svært troverdige, spesifikke tips om et planlagt angrep mot synagogen under Yom Kippur, sier fylkesleder Herbert Reul til avisen.

Skjerpet sikkerheten

Politiet skjerpet sikkerhetstiltakene rundt synagogen onsdag kveld og ransaket bygningen ved hjelp av tjenestehunder, men uten å finne noe, skriver avisen. Politiet må likevel ha hatt nok informasjon til å foreta pågripelser.

En 16 år gammel gutt fra Hagen av syrisk opprinnelse ble arrestert. I tillegg ble tre andre personer med tilknytning til 16-åringen satt i varetekt av politiet. Om disse var involvert i forbrytelsen i tillegg til den 16 år gamle mistenkte er fortsatt uklart, og er foreløpig gjenstand for etterforskning, melder Tagesschau.

Islamistiske trusler

Ifølge innenriksminister Reul i den mest folkerike delstat Nordrhein-Westfalen i Tyskland, var det konkrete indikasjoner på en planlagt islamistisk terrorhandling. Det ble imidlertid ikke funnet farlige gjenstander i eller rundt synagogen. Politiet driver ifølge den tyske avisen fremdeles søk i området, og skal ikke ha ønsket å kommentere ytterligere detaljer av hensyn til den pågående etterforskningen, sa Reul til avisen.

Ifølge Tagesschau skal justisminister Christine Lambrecht også ha omtalt hendelsen som en «veldig alvorlig trusselsituasjon». Hendelsen vekker fryktelige minner fra angrepet på synagogen i Halle for to år siden, sa SPD-politikeren i en uttalelse fra justisdepartementet.

«Det er uutholdelig at jødene igjen blir utsatt for en så fryktelig trussel og ikke kunne feire starten av sin viktigste høytid, Yom Kippur, fredelig sammen», heter det i uttalelsen.

«Kampen mot antisemittisme i sine forskjellige former er av største betydning. Det er statens plikt å gjøre alt for å beskytte jødene», heter det videre i justisdepartementets uttalelse.