Den kulturelle revolusjonen

Tre IS-kvinner med barn har landet i Sverige

Tre kvinner som tilsluttet seg Den islamske staten, er hentet tilbake til Sverige av svenske myndigheter. En av dem er en konvertitt, Lisa Andersson (31). Minst en av de tre kvinnen er mistenkt for krigsforbrytelser.

Utenriksminister, Ann Linde (S), bekrefter at de har hentet tre IS-kvinner som nå har landet på Arlanda sent i ettermiddag sammen med antakelig åtte barn.

Politiet skal ha eskortert kvinnene direkte fra flyet.

Lisa Andersson (31) vokste opp vest i Sverige, ved Gøteborg. Hun forlot en liten datter hun har i Sverige allerede i 2013 og sluttet seg til IS. Andersson skal ha reist sammen med flere andre unge kvinner fra Gøteborg-distriktet.

I Syria giftet hun seg med IS-terroristen, Abrar Mohamed. I Syria fødte hun tre barn. Det ene barnet er død.

Både Andersson og ektemannen ble pågrepet av kurdiske styrker i 2019. Etter pågripelsen ble hun intervjuet av The Guardian da hun befant seg i al-Hawla-lerien. Hun klaget over sin situasjon da.

– De russiske og tunisiske kvinnene gjør livet til et helvete for oss her i leiren. Om du går utenfor teltet uten burkaen din, eller sier noe til de ansvarlige i leiren, mishandler de deg eller barna dine. De truer med å brenne opp teltet ditt.

De tre IS-kvinnene er utvist på livstid fra de kurdiske områdene fordi «de utgjør en sikkerhetsrisiko», i henhold til kurdiske myndigheter i området.

De to andre kvinnene som landet i ettermiddag på Arlanda, er to søstre fra sør i Sverige. Den ene bodde i Norrköping før hun reiste til IS, og kommunene har nå bekymringsanmerkninger fra Sveriges UD som handler om barna hennes.

Expressen