Islam

IS-kvinner kan være på vei til Norge

Kurdiske selvstyremyndigheter varsler at IS-kvinner med norsk statsborgerskap kan bli sendt tilbake til Norge innen forholdsvis kort tid.

Denne uken landet tre IS-kvinner i Sverige med tilsammen seks barn. To av kvinnene er allerede på frifot mens etterforskningen mot dem for krigsforbrytelser pågår. De tre er alle svenske statsborgere, en av dem er konvertitt, meldte vi nylig. Den ene av kvinnene er av svensk politi mistenkt for folkemord og krigsforbrytelse.

Kurdiske selvstyremyndigheter anså kvinnene som er trussel mot «sikkerhet, lov og orden», melder Samnytt. Derfor ble kvinnene utvist på livstid.

Det skal være et titalls svenske kvinner til i leire i Syria. Flyet som landet med de tre kvinnene og deres barn var bare en første pulje på vei tilbake til Sverige.

Snart til Norge

NRK melder på sin side om fire kvinner med til sammen fire barn i leirene Roj og al-Hol nordøst i Syria. Alle de fire kvinnene er terrorsiktet av PST. Totalt har Norge hentet fem foreldreløse barn i 2019, og én kvinne og hennes to barn i 2020, sistnevnte en sak som fikk FrP til å forlate regjeringen.

Shiyar Ali, representant i Skandinavia for selvstyremyndighetene nordøst i Syria, sier at når det er «aktuelt og vi er klare med sakene rundt de norske kvinnene, så tar vi kontakt med Norge».

– Når vil dere ta kontakt?

– Jeg håper så snart som mulig, svarer Ali.

Det er kjent at IS har grep om al-Hol-leiren, og har innført sharia som straffemetode. Kurdiske myndigheter anser leiren som så ekstrem at de ikke vil bevege seg inn der.

– Dette har vi advart mot lenge. Nå har det skjedd. IS fester grepet mer og mer og kontrollerer hoveddelen av leiren. Hver eneste dag dreper de folk. Gruppen straffer og henretter dem som ikke følger deres ideologi, sier Abdulkarim Omar, utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene i Nordøst-Syria.

Over 60.000 personer befinner seg i al-Hol-leiren. De fleste er IS-enker og deres barn.

I leirene Roj og al-Hol skal det befinne seg rundt 3.500 utenlandske kvinner og 7.500 barn.

Arfan Bhattis ekskone vil hjem til Norge

Kurderne driver nå og utviser IS-kvinner de ikke selv kan straffeforfølge.

Advokat John Christian Elden er forsvarer til den terrorsiktede Aisha Shazadi Kausar, hun som ble «berømt» da hun på offentlige midler turnerte rundt i norske klasserom i nikab for å forklare friheten dette plagget angivelig gir henne.

Elden sier hun, som tidligere ikke ville tilbake til Norge, har bedt norske myndigheter om hjelp til å komme tilbake likevel. Hun var tidligere shariagift med jihadisten Arfan Bhatti, deretter IS-terroristen Bastian Vasques. Kausar sitter i Roj-leiren sammen med en sønn.

NRK spør Shiyar Ali om hva som skjer dersom norske myndigheter ikke vil hjelpe dem med å frakte kvinnene tilbake til Norge:

– Det blir mer komplisert. Enten tar Norge imot disse terroristene, som utgjør en sikkerhetsrisiko og er farlige, eller så hjelper de oss å ta hånd om dem her, sier Ali.

Utenriksdepartementet vil ikke svare på hva de vil gjøre dersom kvinnene utvises fra de kurdiske selvstyremyndighetene nordøst i Syria.

UD skriver i en e-post til NRK at de «følger situasjonen for norske fremmedkrigere og deres barn, og er bekymret for barna som befinner seg i leire i Syria».

«Disse barna lever under vanskelige forhold og er satt i en alvorlig situasjon av sine foreldre», understreker statssekretær Audun Halvorsen.

Videre skriver han at «alle norske borgere har rett til å reise inn i Norge. Norge har ikke en forpliktelse etter folkeretten til å aktivt repatriere fremmedkrigere eller deres barn.»

UNICEF advarer på sin side om at dersom ikke barna hentes ut av nevnte leire vil verden stå overfor en ny generasjon IS-terrorister, som, om mulig, blir enda verre enn det vi så fra kalifatet.