Antisemittisme

Det knuste ansiktet til en jødisk mann må være en øyeåpner for muslimsk antisemittisme

Hamburg rystes av et uvanlig brutalt antisemittisk angrep. Det 16 år gamle “sjarmerende skuespillertalentet” Aram A. spilte i filmen “Evolution”, som omhandler arven etter konsentrasjonsleirene. 18. september gikk Aram A. til angrep på en jødisk, eldre mann som deltok i en fredelig demonstrasjon mot antisemittisme i Hamburg. Aram A. knuste kinnbeinet, nesen og det ene øyet til mannen.

Bakteppet for det brutale angrepet gjør det desto mer sjokkerende. Aram A. ble pågrepet tirsdag etter å ha vært på rømmen i mange dager, etter det som tilsynelatende var et «vanlig», om enn brutalt, antisemittisk angrep begått av en muslimsk ungdomsgjeng. Berlin-avisen BZ avslørte onsdag at gjerningsmannen burde hatt særdeles god kunnskap om antisemittisme, han spilte nylig i en film som omhandler nettopp dette.

Voldshendelsen er på mange måter et Europa i miniatyr.

Angrepet

Den 18. september ble det avholdt en fredelig demonstrasjon for Israel, mot antisemittisme, i Hamburg. På demonstrasjonen deltok en 60 år gammel jødisk mann.

Etter en stund ble demonstrasjonen oppsøkt av en guttegjeng, gjengir BZ tirsdag.

Først skal guttegjengen ha kommet med tilrop og fornærmelser, før en av guttene gikk til fysisk angrep på den jødiske mannen. Med harde knyttneveslag mot ansiktet, ble både kinnbeinet og nesa til mannen påført bruddskader, og øyet hans knust.

Deretter stakk guttegjengen av før politiet kom til stedet. Ifølge avisen flyktet de fra åstedet på el-scootere.

Politiets sikkerhetstjeneste overtok for den lokale etterforskningen etter noen dager og klarte å identifisere en mistenkt etter å ha vurdert videomateriale. Dermed ble 16 år gamle Aram A. pågrepet.

Under husransakelse tirsdag sikret etterforskerne seg påståtte bevis, og møtte den mistenkte så vel som hans 14 år gamle bror, som ifølge politiet kan ha vært en av personene som deltok i angrepet.

Siden det ikke var grunnlag for forvaring, er 16-åringen nå på frifot inntil retten har avgjort om det vil bli tatt ut tiltale, skriver avisen.

Offeret for den antisemittiske mishandlingen ble liggende på sykehus i seks dager etter angrepet, melder BZ.

Sjarmerende filmstjerne

BZ hadde onsdag funnet ut mer om den brutale 16-åringen. Det viste seg at Aram A hadde rollen som «Ali» i spillefilmen «Evolution», som ble vist på filmfestivalen i Cannes tidligere i år. I filmen angriper «Ali» en jødisk gutt, og avisen har kontaktet filmselskapet for å få deres uttalelser om hva de tenker om at skuespilleren satte et tilsvarende angrep ut i livet.

Hun vil ikke snakke åpent. I et intervju sier hun imidlertid at hun kjenner Aram A. som en veldig sjarmerende ung mann og at han har stort skuespillertalent.

I filmen er han den perfekte skurken. Hun kunne ikke helt forestille seg at han hadde et slikt potensial for aggresjon. Hun har kjent ham siden begynnelsen av januar, da noen fra en ungdomsklubb i Berlin anbefalte den unge mannen til henne, skriver avisen.

Den sjarmerende unge muslimske gutten var altså rekruttert fra en ungdomsklubb i Berlin, og fikk en rolle der han utvilsomt har blitt gjort oppmerksom på både Holocaust, antisemittisme og jødenes situasjon i dagens Europa. Filmen omhandler hvordan en jødisk familie lever videre etter å ha vært i konsentrasjonsleir.

Bør være en øyeåpner

Opplysningene i den tyske lokalavisen er på mange måter et nedskalert bilde av Europa. Fellestrekkene ved hendelsen og ved Europa som helhet er påfallende og bør være en øyeåpner for å forstå hvorfor antisemittismen vokser.

Det er historien om et samfunn som bøter på innvandrernes «vanskelige kår» ved å starte fritidsklubber der innvandrerbarna kan oppholde seg, et Europa som ser det beste i alle og gir muligheter. Det er bildet av et naivt samfunn som tror at smil og sjarm er bevis på gode holdninger. Det er et Europa som nekter å se at oppvekst i klankultur gir påfallende mindre empatisk kapital enn europeisk oppvekst generelt gir. Det er et Europa som vet med sikkerhet at antisemittismen er på fremmarsj, men unnlater å nevne at det er den muslimske innvandringen som utgjør den største trusselen for Europas jøder. Det er et Europa som eldes og er svakt rustet til å håndtere alle de unge, voldsberedte guttene og mennene som kommer fra fjerne strøk. Det er et Europa som setter voldsutøvere fri fordi de er for unge til å sone.

I filmen «Evolution» konkluderes det ifølge anmeldere med at det er bedre nå. Dersom konsentrasjonsleirene er målestokken dagen i dag måles mot, er det jo sant. Men at det er enkelt å være jøde i dagens Europa er likevel usant.

Filmens trailer ligger forøvrig her.