Innvandring

Bilder fra migrantenes mobiltelefoner viste pedofili, halshuggede hoder og terrortrening

Polske myndigheter offentliggjorde mandag ny informasjon om de illegale migrantene som forsøker å krysse den polsk-hviterussiske grensen. Funn gjeldende hver tiende person indikerer mulige forbindelser til terrororganisasjoner, kriminell aktivitet og smugling. Bilder funnet på migrantenes mobiltelefoner viser pedofilt og zoofilt materiale, halshuggede hoder og møter med terrororganisasjoner. 

Mandag ble det avholdt pressekonferanse om situasjonen knyttet til migranter fra Midtøsten som prøver å krysse den polsk-hviterussiske grensen. Den polske nyhetskanalen TVP fulgte pressekonferansen, der det ble presentert bilder fra beslaglagte mobiltelefoner migrantene hadde med seg.

– Dette handler ikke om å stigmatisere noen, det handler om fakta som viser hvem som presser seg mot landegrensen vår. Vi må dele disse funnene med offentligheten, sa innenriksminister Mariusz Kamiński.

Terrorforbindelser

I følge talsmannen for spesialtjenesten, Stanisław Żaryn, er både identiteten og ankomstruten til Polen for flere hundre illegale migranter blitt bekreftet. Migrantene er nå satt i en interneringsleir på grensen, og to tredeler av dem har gjennomgått grundig kartlegging, melder nyhetskanalen.

Informasjon om 25 prosent av de illegale migrantene viser at de har «farlige forbindelser og deltar i ulovlig praksis» ble det framholdt på pressekonferansen.

Funn gjeldende hver tiende person indikerer mulige forbindelser med terrororganisasjoner, alvorlig kriminalitet og smugling.

Polske tjenester identifiserte materiale som beviser kamperfaringer eller opplæring i våpenbruk blant disse migrantene. Noen av dem tilhørte uniformerte undergrupper og militser, skriver TVP.

Videre skriver nyhetskanalen at 20 prosent av migrantene hadde langvarig tilknytning til russisk territorium, og at de under avhørene gjorde forsøk på å «skjule sin identitet og skjule informasjon».

-Vi forsvarer EUs yttergrense

«Situasjonen på den polsk-hviterussiske grensen er ekstraordinær og spesiell. Dessverre er det veldig farlig – det er mange hendelser. Vi har et alvorlig problem som vi forsøker å løse. Vi forsvarer Polen og EU,» twitret det polske innenriksdepartementet mandag.

Og at EUs yttergrense må beskyttes er det liten tvil om. Funnene de polske myndighetene viser til er av svært alvorlig karakter.

Halshugginger og pedofili

Under pressekonferansen presenterte polske myndigheter bilder fra et minnekort som ble funnet av polske offiserer på en av migrasjonsrutene.

– Foreløpig er det iverksatt etterforskning for å finne ut hvem som kan være eieren av minnekortet, men det er allerede kjent at dette kortet inneholder en rekke fotografier som viser møter med ulike typer terrorgrupper, sa Żaryn, og viste et bilde fra et palestinsk islamsk jihadmøte, altså en terrororganisasjon, gjengir nyhetskanalen.

Også funn på telefonen til en identifisert afghansk statsborger viser terrortilknytning, skriver TVP. På pressekonferansen ble det presentert bilder av henrettelser ved halshugging, bilder av henrettede mennesker og bilder av stort krigsarsenal med maskingevær.

Żaryn sa også at de beslaglagte mobiltelefonene inneholdt bilder av en maskert, væpnet irakisk statsborger iført skuddsikker vest.

-Vi har informasjon som indikerer at denne personen kan ha vært aktiv i uformelle væpnede grupper, sa Żaryn ifølge TVP.

Videre viser bildene migrantenes tilknytning til det russiske territoriet.

– Før afghaneren kom til Polen gjennom Hviterusslands territorium, bodde han lenge i Den russiske føderasjonen. Det innsamlede materialet viser at han ønsket å dra til Tyskland, sa talsmannen.

Polske migrasjonsmyndigheter har identifisert bevis på både pedofil og zoofil aktivitet blant disse menneskene, opplyser kanalen videre.

Det vises også bilder hentet fra enheten til en irakisk statsborger som hadde overgrepsfilmer av barn. På telefonen til en afghansk statsborger var det zoofile overgrepsbilder, skriver TVP.

Żaryn la til at personene som ble presentert på pressekonferansen ble identifisert som å ha «farlige forbindelser».

– Vi snakker om mennesker som har kamperfaringer, har evnen til å bruke våpen, og slike mennesker blir utsatt for grundigere kartlegging, bemerket han ifølge TVP.

Innenriksministeren sa ifølge nyhetskanalen at så mange som to tredeler av de illegale migrantene som så langt er kartlagt vekker bekymring.