Lov og rett

Angrep målrettet sivile, men det var ikke personlig sa jihadisten Abdeslam

Den tiltalte jihadisten Salah Abdeslam for Paris-terroren i 2015 hevder videre at verken han eller de øvrige tiltalte er «terrorister, jihadister eller ekstremister». De følger «autentisk islam».

Fredag 13. november 2015 ble terroren koordinert på seks ulike steder i og ved Paris. Bak de tre timer lange angrepene stod et omfattende og velorganisert nettverk av terrorister, alle knyttet til IS. Resultat: 130 drept på de få timene, drept med automatgevær, håndgranater og eksplosiver (inkludert selvmordsbombere). 350 sårede fikk leve videre.

Da rettssaken startet for noen dager siden, åpnet fransk-marokkaneren slik:

– Jeg heter Salah Abdeslam. La meg først si at det ikke finnes noen annen gud enn Allah, og Muhammed er hans budbringer.

Den ellers så lite snakkesalige jihadisten, utover mer eller mindre ukontrollerte utbrudd, fikk i går henvende seg til retten med dommernes tillatelse. Rolig og uten fekter fremførte han sitt budskap:

– Vi angrep Frankrike, målrettet mot sivilbefolkningen, men det var ikke personlig, sa den tiltalte jihadisten Salah Abdeslam under rettssaken i Paris onsdag melder NTB.

Logikken bak Abdeslams budskap er ikke god å forstå, men det forteller oss i alle fall at et sivilt menneskeliv, og etter all sannsynlighet ikke-muslimer, er ikke mye verdt i IS-verden. Beveggrunnen til jihadistene var hevn.

– President François Hollande (Frankrikes president frem til 2017, red.) visste risikoen han tok ved å angripe IS i Syria, sa Abdeslam.

Hollande bestemte i 2015 å starte luftangrep mot IS i Syria.

«Autentisk islam»

Abdeslam insisterte på at han og hans medtiltalte verken er «terrorister, jihadister eller ekstremister». De er rett og slett muslimer, hevdet han, og at det hele handlet om «autentisk islam».

– De sier ofte at jeg er provoserende, men det er ikke sant, jeg vil være oppriktig. Målet mitt er ikke å skade noen, sa Abdeslam.

At målet ikke er å skade noen er sikkert riktig nok i jihadistens hode, men det mangler noe i resonnementet. For hadde disse IS-sympatisørene levd i et kalifat, det klassiske idealet som styreform i den islamske staten, hadde det jo ikke vært noen grunn til å føre hellig krig (jihad). Da hadde sharialovverket pisket, i ordets rette forstand, innbyggerne til å være «autentiske muslimer». Ikke for å «skade» må vite, men for å «redde».

Det er ikke underlig at familiemedlemmer og de som overlevde som var tilstede i rettssalen gråt og klemte hverandre mens Abdeslam snakket.

Hvis vi skal følge Abdeslam tankemønster, så er han selv en mislykket jihadist. Bombebeltet som han hadde på seg fungerte ikke, og ble funnet i en søppelbøtte på gata. Fire måneder etter terrorangrepene ble i Abdeslam arrestert i forstaden Molenbeek i Brussel i Belgia, hvor han vokste opp.

Brent levende i et bur

Vi har lett for å glemme hvor grotesk IS er, kanskje fordi vi ikke klarer å ta slik umenneskelig atferd til oss.

NTB viser til at blant de andre tiltalte i rettssaken er den svenske statsborgeren Osama Krayem. Belgiske etterforskere har identifisert som en av dem som deltok da IS drepte en jordansk pilot ved å brenne ham levende i et bur i 2015 i Syria. I Sverige er han under etterforskning for krigsforbrytelser.

Den angivelige koordinatoren for Paris-terroren, den belgiske statsborgeren Abdelhamid Abaaoud, ble drept av fransk politi fem dager etter terrorangrepene.

Fem av de seks som er tiltalt in absentia, antas å ha blitt drept i luftangrep i Syria.

Rettssaken skal pågå fram til mai neste år.

NTB