Islam

Taliban sitter på amerikansk militært utstyr til 85 milliarder dollar

Republikaneren Jim Banks har tidligere tjenestegjort i Afghanistan. Han sier at et svært skremmende faktum er at Taliban i dag har tilgang til avansert militært utstyr til en anslått verdi på 85 milliarder dollar. - Taliban har nå flere Black Hawk-helikoptre enn 85 prosent av alle land i verden, sier krigsveteranen.

Summen er nesten ikke til å begripe. 85 milliarder dollar tilsvarer mer enn 750 milliarder kroner. Dette er verdien av etterlatt amerikansk militærutstyr som Taliban nå har tilgang til. På en pressekonferanse tidligere denne uken presiserte det republikanske kongressmedlemmet Jim Banks omfanget.

Amerikanske CNS News skriver at Jim Banks, som tjenestegjorde i Afghanistan i to år før han ble valgt til kongressen, sa at han som utenlandsk militær salgsbetjent var i frontlinjen for å skaffe utstyret som amerikanerne leverte og overlot til den afghanske hæren og det afghanske politiet. Etter en militær briefing bak lukkede dører, sa han dette til pressen:

 – Det inkluderer 75.000 kjøretøyer, over 200 fly og helikoptre. Over 600.000 håndvåpen og lette våpen. Taliban har nå flere Black Hawk-helikoptre enn 85 prosent av landene i verden, men de har ikke bare våpen, skal Banks ha sagt på pressekonferansen.

 – De har også nattsynsbriller, skuddsikre drakter, medisinsk utstyr, og det utrolige, det ufattelig for meg og så mange andre, er at Taliban nå har biometriske enheter som har fingeravtrykk, øyenskanninger og biografisk informasjon om afghanerne som hjalp oss i løpet av de siste 20 årene, i henhold til briefingen vi nettopp har fått, sa Banks.

Bidens fallitt

Republikaneren Banks har ikke mye godt å si om Joe Biden og hans håndtering av tilbaketrekningen fra Afghanistan. Han omtaler operasjonen som uaktsom og etterspør en redegjørelse fra den sittende presidenten om hvor det militære utstyret befinner seg, samt hva som skal gjøres for å fjerne det fra Talibans besittelse.

 – Det som også er smertefullt klart fra briefingen vi nettopp fikk, er at bak lukkede dører forteller Biden-teamet oss en ting: De innrømmer feil. De vet at dette er en farlig pågående situasjon i Afghanistan, og at president Biden forteller oss noe annet: Han forteller oss at alt er i orden. At det er under kontroll. Så enten lyver Joe Biden for oss, eller så er han ikke i kontakt med teamet som nettopp briefet oss, og det er i tilfelle også ille, sa Banks ifølge CNS News.

Banks er ikke alene om å bekymre seg for Bidens håndtering av krisen. Torsdag avslørte Politico at amerikanske myndigheter hadde gitt Taliban navnelister over både amerikanske borgere, afghanere med Green Card og afghanske allierte. Republikanere og militærpersonell har reagert med vantro, ifølge nyhetssiden.

Fulle navnelister og militært utstyr er en eksplosivt farlig kombinasjon i hendene på terrorister, og Banks påpeker en trussel som allerede har gjort seg gjeldende.

 – Det som bekymrer meg enda mer enn at Taliban anskaffer disse våpnene, er at vi vet at al-Qaida og IS fortsatt eksisterer og vokser i Afghanistan, og til slutt skaffer de seg disse våpnene, og som jeg har sagt før, hvis noen amerikanere blir skadet eller drept, og ikke trygt evakuert, eller hvis noe av dette militære utstyret eller våpen brukes til å skade eller drepe en amerikaner, har Joe Biden blod på hendene, sa Banks på pressekonferansen.

Det skulle ikke gå mange dager før han fikk rett. Selvmordsbombingen utenfor flyplassen i Kabul har IS allerede påtatt seg ansvaret for.

Frykter terror i USA

Nå vokser også frykten for at IS eller al-Qaida vil gjennomføre terrorattentater på amerikansk jord. Ifølge den republikanske veteranen er risikoen for at nettopp det skal skje stor.

 – Taliban har ikke endret seg, og det som er klart etter briefingen er at det som er blitt utelatt fra flere måneders briefing, er at en overtakelse av Taliban er lik al-Qaida 3.0. Det Joe Biden enten ikke vil innrømme eller ikke forstår, er at det som skjer ikke handler om politikk. Dette handler om det faktum at Amerika nå er mindre trygt. Dette er hvorfor vi er enda dårligere stilt enn vi var i 2001, for nå har vi ingen baser i regionen, sa Banks.

Og mens Biden i en følelsesladet tale allerede har lovet å ta IS etter blodbadet utenfor flyplassen i Kabul, påpeker Banks det åpenbare:

 – Nå er Taliban mye tyngre, mye tyngre bevæpnet. Nordalliansen finnes ikke lenger.

I kampen mot IS risikerer amerikanerne å måtte kjempe mot sitt eget massive militære utstyr som de har etterlatt i regionen.