Nyhetssøk

NRK-komiker om Frp-er: Jeg har aldri hatt lyst til å utsette noen for mer vold

Her burde ethvert media rydde forsiden for å illustrere ekstremisme og rasisme i all sin gru.

Jonis Josef (skjermdump fra YouTube)

Jonis Josef Afrah Abdulle (født 1992 i Skien) er en norsk standupkomiker, serieskaper, tekstforfatter og programleder. Han er profilert av NRK og har nylig landet en avtale med TV2. Komikeren møtte opp på skoledebatt i Drammen for å vise fingeren til Frp-kandidat Jon Engen Helgheim.

– Jeg har aldri hatt lyst til å utsette noen for mer vold, skrev komikeren selv.

Voldsfantasier

At ungdomsdebatter ofte har høy temperatur og preges i større grad av innlærte, polariserte gloser er slett ikke nytt. At voksne, profilerte mennesker med påvirkningskraft møter opp i publikum og sprer voldsfantasier om stortingspolitikere er derimot ikke dagligdags.

Jonis Josef er best kjent fra NRK-serien Kongen av Gulset. Programmet appellerer til ungdom, og det er fullt mulig at Josef selv ikke føler seg helt voksen, til tross for at han straks bikker 30 år og bør kunne oppføre seg som et voksent menneske. Særlig voksent kan det ikke sies å være å legge ut bilde av sin egen «styggefinger» med voldsfantaserende påskrift.

Hat og løgner

«Det gode hatet» fra NRK-profilen var ikke det eneste hatet som florerte på skoledebatten på Åssiden skole i Drammen, der Stortings-representant og innvandringspolitisk talsmann for Frp, Jon Engen Helgheim var invitert. Helgheim skriver selv om opplevelsen på sin Facebook-side:

I dag skulle sønnen min se sin første skoledebatt som elev på Åssiden skole. Forventningene han hadde til å få høre hva partiene sto for, snudde nok raskt til skuffelse. En time ut i debatten serverer AUFs kandidat Rutkai Sabri grove løgner om meg foran hele skolen.
Dette ropte han ivrig ut til elevene: -Det eneste han (Jon) har levert er å spytte på alle oss som er brune og kalle oss for kakerlakker!
Sønnen min vet utmerket godt at jeg aldri har kalt noen for kakerlakk eller sagt noe annet stygt, og barna mine har etter hvert blitt vant til å høre grove løgner om meg. Men å høre slike løgner sammen sine nye venner de første skoledagene i det nye skoleåret, er nok ikke direkte hyggelig.

Det alvorlige er at AUFs kandidat og alle andre som sprer slike løgner, også vet utmerket godt at det ikke er sant. Likevel er ønsket om å vekke hat og splittelse blant ungdom for å tjene stemmer på det, viktigere enn å oppføre seg som folk. Rutkai er heller ingen uerfaren nykommer, han har vært i politikken i mange år. Dette nivået synes altså AUF er en grei måte å lære ungdommene opp i politisk debatt på.

Når slik løgn spres lenge nok, så er det kanskje ikke rart at komikeren Jonis Josef fra Kongen av Gulset på NRK, møtte opp på en debatt han overhodet ikke var interessert i, bare for å vise meg finger’n og skrive at han ville utøve vold mot meg.

Siden de selv er overbevist om at de tilhører den gode siden, så skjønner de faktisk ikke hvor fæle de er, og pressen later som de ikke ser dette. Det er jo tross alt opplest og vedtatt at det er FrP som sprer hat. Ikke vær som disse!

Voldsfantasier og løgner om meningsmotstandere har det til felles at de dehumaniserer mennesker som mener noe annet. Det bidrar, som Helgheim påpeker, kun til å vekke hat og splittelse, ikke til verken bredere forståelse for eget eller andres ståsted.

Så kan man selv gjøre seg tankeeksperimentet om hva som hadde skjedd dersom en hvit komiker hadde lagt ut et tilsvarende bilde, rettet mot eksempelvis SVs Marian Hussein, Aps Hadia Tajik eller Venstres Abid Raja. Ethvert menneske som følger norsk politisk debatt vet utmerket godt at avisene hadde ropt opp om både ekstremisme og rasisme og ryddet forsidene for å få illustrert saken i all sin gru.