Politikk

AUF prøver å gjøre seg til offer etter hets mot FrP

På en skoledebatt i Drammen framsatte AUFs representant Rutkay Sabri grove, usanne beskyldninger mot Frp-politiker Jon Engen Helgheim. Nå prøver de å vri saken til at det er dem som utsettes for hets og rasisme.

Utsagnet Rutkay Sabri kom med var følgende: «Det eneste han (Jon Helgheim, red.) har levert er å spytte på alle oss som er brune og kalle oss for kakerlakker!» Dette fant Helgheim seg ikke i, ikke minst fordi hans egen sønn (17) satt i salen, sammen med sine nye klassekamerater.

Moralsk forfall

Samme Sabri har i ettertid hevdet at utsagnet egentlig var myntet på HRS – som om det gjør det mer sant.

Men det kanskje AUF ikke hadde ventet, var at Helgheim tok saken ut i offentligheten på sin egen Facebook-side. Her prøvde Sabri å vri seg unna i kommentarfeltet, men han endte bare med å snøre seg mer og mer inn i eget nett.

Derfor har nå valgkampansvarlig og nestleder Gaute Skjervø i AUF overtatt scenen, der de prøver å gjøre seg selv til offer ved å hevde at Helgheim «urettmessig henger ut en ungdomspolitiker på sosiale medier». For det er visst slik i AUFs optikk at hvis en tar til motmæle mot grove, usanne påstander, da er det å bli hengt ut urettmessig, intet mindre!

Sabri innså raskt at han hadde sagt noe feil, men korrigerte aldri dette for skoleelevene som hørte på. Derimot beklaget han direkte til Helgheim, FpUs representant og rektor etter at debatten var over, kan vi lese i Dagsavisen, og videre:

Innlegget til Helgheim får AUF sentralt til å reagere, som mener Helgheim burde se seg for god til å henge ut en ungdomspolitiker på sosiale medier etter at han har beklaget hendelsen.

– Jon Helgheim har satt i gang et hardkjør mot en ungdomspolitiker som han burde holdt seg for god til. AUF-eren har beklaget at han sa noe feil til FpU, skolen og direkte til Helgheim personlig. Det er ufint av en erfaren stortingspolitiker som Helgheim med veldig mange følgere på Facebook, likevel velger å publisere sitt innlegg med navn og bilde, etter at han har fått en beklagelse, sier Gaute Skjervø, valgkampansvarlig og nestleder i AUF.

For etter Helgheims innlegg har «Rutkay Sabri mottatt det partiet beskriver som alvorlig hets, hat og rasisme», ifølge den valgkampansvarlige Skjervø.

Skjervø misliker også at Helgheim har stort gjennomslag på Facebook, i tillegg til at han misliker at saken ble plukket opp på «ytterliggående nettsteder som Resett og Document» – som ifølge samme Skjervø utløste «ytterligere rasistisk oppgulp». Videre hevder Skjervø at Sabri ikke er en erfaren politiker og at han har kjent rasisme på kroppen. Det mangler i alle fall ikke på påstander, men hvis de er av samme sannhetsgehalt som påstandene om HRS, så vitner det om et Ap/AUF i fullstendig moralsk forfall.

– Det er tydelig at FrP har en strategi med å gå etter unge AUF-ere. FRP burde bruke tiden sin på å svare på hvordan de skal kjempe mot hat, fremmedfrykt og konspirasjonsteorier, framfor å henge ut unge AUF-ere, konkluderer Skjervø frekt og freidig.

Rydd opp!

Jon Helgheim minner igjen om, også på sin Facebook-side, at fremstillingen til AUF er feil. Helgheim mener det sier mer om AUFs «skitne valgkampstrategi».

Ikke er visst Rutkay Sabri så veldig uerfaren heller, selv om det hadde passet AUF nå.

De lyver om at Rutkay er en uerfaren ungdomspolitiker som var i sin første skoledebatt. Sannheten er at han er leder av Buskerud AUF, har vært med i politikken i en årrekke, sitter fast for Ap i Drammen kommunestyre og har vært med i en rekke skoledebatter helt tilbake til 2017, sier Helgheim.

Beklagelsen fra Rutkay falt visst heller ikke slik Skjervø ønsker skal bli «sannheten»:

AUF mener jeg ikke burde fortalt om episoden på Åssiden skole fordi det var ubehagelig for deres debattant, og de lyver om at Rutkay hadde tatt kontakt med meg for å beklage. Det gjorde han ikke. Det var jeg som tok kontakt med han og han nektet først for å ha sagt dette. Da han fikk se video løy han om at han hadde gått rett bort til FpU for å beklage etter debatten, men det gjorde han heller ikke. Han beklaget seg etter hvert i en melding til meg, men noe offentlig beklagelse kom aldri, fortsetter Helgheim.

Helgheim viser også til Rutkay Sabris aktivitet i debatten på FB-innlegget, der Sabri «presterte å servere nye løgner og sa at det ikke var meningen å knytte meg til rasisme på denne måten, han hadde nemlig tenkt å gjøre det på en litt annen måte.»

Det er vel en del av oss som tror at både Helgheim og en rekke andre politikere klarer godt å stå oppreist i både den ene og den andre skitstormen, men ser ikke AUF betydningen av at alle ungdomspolitikere – og deres lyttere – fortjener skoledebatter som holder seg for god til personsjikane? Er det ikke nettopp det som flere ungdomspolitikere klager over? Helgheim tar således kampen opp for partiets ungdomspolitikere:

Det har i flere år flommet av rasismebeskyldninger og løgner fra AUF på skoledebatter. Dette gjør de helt bevisst for å hisse opp ungdom, og spesielt innvandrerungdom mot FrP. Dette skaper enormt med splittelse og hat.

Jeg har sett meg lei på dette og kommer ikke til å akseptere mer løgn og rasismeanklager fra AUF! Jeg har aldri sagt et vondt ord om innvandrere, men jeg snakker ofte om vanskelige temaer knyttet til innvandring som de selv ikke tør.

Slutt å spre løgner og hat AUF, rydd opp!