Kriminalitet

Sverige strammer grepet – dømt til livstid uten å vite hvem morderen er

Etter et gjengmord i Sverige er flere av de 16 tiltalte dømt til livstidsdommer.

Nå har svenskene innsett at de må stramme grepet for å møte kriminalitetsbilde i landet.

Gøteborg tingrett meddelte torsdag 29. juli flere lange fengselsstraffer for de 16 som sto tiltalt. Fire av dem fikk livstid. Tre ble frikjent, mens de resterende ni fikk fengselsstraffer. Én slapp unna med 1 år og 7 måneder, mens de resterende straffene lød på fra over 8 år til over 15 år. Seks av de tiltalte var under 21 år da mordet ble begått og har dermed fått kortere straff på grunn av sin alder, melder SVT.

Kan ikke bevise hvem

Ifølge Expressen er de fire som er dømt til livstid Atila Can (39), Sebastian Jobe (29), Ahmad Alhag (27) og Dodou Jallow (22).

De har stått tiltalt i det såkalte Gamlestadsmålet, for innblanding i mord eller forberedelse til mord i en av gjengkonfliktene i Biskopsgården i Gøteborg. Mordet skjedde på åpen gate med automatvåpen og anses som en ren henrettelse.

Det sentrale er at man ikke har kunne bevise hvem som begikk mordet, derfor er heller ingen dømt for selve mordet, likevel tildeles strenge straffer for innblanding og forberedelse. 

Gamlestadsmålet

Det var en søndagskveld i mai 2020 at en mann i 30-årsalderen ble skutt med ni skudd med en kalashnikov på åpen gate i Gamlestaden i Gøteborg. Han dør ved ankomst til sykehuset. Han var en lederfigur i et kriminelt gjeng i Gøteborg.

Kort tid etter mordet ble ni mistenkte for mordet, koblet til en og samme bil, anholdt av politiet. Samtlige var kjenninger av politiet, i alderen 19-25 år, med koplinger til gjengkriminaliteten i Biskopgården.

– Når det ble klart hvem mordofferet var, rettet politiet mistanker mot det kriminelle nettverket i Biskopgården som i flere år har vært i konflikt med mordofferet og han slektninger, sa anklager Helena Treigberg Claeson til SVT før rettssaken startet.

Det er politiets tilgang til den krypterte informasjonen i Encrochat som muliggjorde pågripelsen av flere enn de første ni. Her avdekket politiet at det var planer om å ta livet av ytterligere tre slektninger av den drepte mannen. Mord de ikke rakk å begå før de ble pågrepet.

I november 2020 ble også en mann utlevert fra Gambia – han var den 16-ende mistenkte i saken.

Anke

Da de 16 ble tiltalt i mars 2021 kunne man se tilbake på rundt 800 forhør og etterforskningsdokumentet utgjorde rundt 7.000 sider. Det kvalifiserer til den mest omfattende gjengrelaterte etterforskningen i Gøteborg.

Men, kanskje i kjent «kriminalitetsstil» i Sverige, så nektet alle for å ha noe med mordet å gjøre. Denne gangen var imidlertid ikke retten villig til å gi så mye ved dørene.

Flere av forsvarene skal vurdere å anke å dommen.