Kriminalitet

– Barna må få myke glattceller

Voldtekt, ran og mishandling; i fjor satt 24 personer under 18 år mer enn ett døgn på glattcelle. - Barna må få myke glattceller, krever Forsvarergruppen, som sier det går ut over helsen til de mindreårige å måtte sitte i rom med betongvegger. 

I Norge i fjor satt 24 mindreårige lenger enn et døgn på glattcelle etter pågripelse, melder NRK Nyhetsmorgen tirsdag. Det er seks flere enn året før. Advokatforeningen er kritiske til at «tallet går oppover».

Blant de 24 var det seks 15-åringer, sju 16-åringer og elleve 17-åringer.

Betong og madrass

Det er bekymringen for de mindreårige kriminelles helse Advokatforeningens forsvarergruppe er opptatt av å formidle. Representant for gruppen, Marit Lomundal Sæter, sier til NRK at «betong og madrass føles ikke som å behandles som et menneske».

Lomundal Sæter sier at glattcellene må «gjøres mykere» fordi «helserisikoen øker med varigheten på oppholdet».

Videre er Advokatforeningen opptatt av at det strider mot FNs menneskerettigheter, i tillegg til politiets forskrift, å la mindreårige «barn» sitte over et døgn på glattcelle.

Grov kriminalitet

Elisabeth Rise fra politiets operativseksjon sier det er de som har utøvd «den mest alvorlige kriminaliteten» som blir satt på glattcelle.

– De som i noen få tilfeller låses inn har utført voldtekter, grove ran og drapsforsøk og settes i arrest, sier Rise til NRK.

Rise sier at det ikke finnes andre muligheter som er mindre belastende, og at grov kriminalitet begått i en helg kan føre til at de mindreårige blir nødt til å sitte på celle til helgen er over, til tross for at regelen grunnleggende er at de skal sitte maks et døgn.