Innvandring

Stort somalisk narkonettverk avslørt

Ni personer er pågrepet for ha smuglet store mengder heroin og amfetamin fra Oslo til Troms siden 2018, melder VG. Narkotikanettverket virker å tilhøre en organisert kriminell gruppe og tilhører et somalisk miljø, sier politiet. 

VG melder torsdag at politiet har avslørt et stort, organisert narkotikanettverk i det somaliske miljøet.

Organisert og omfattende

Det somaliske nettverket skal ha operert i flere år og stått for omfattende smugling av heroin og amfetamin fra Oslo til Tromsø.

– Vi har i dag pågrepet ni personer for organisert narkotikavirksomhet. De er siktet for å ha smuglet fra Oslo til Tromsø månedlig siden 2018, sier politiinspektør Yngve Myrvoll ved Troms politidistrikt til VG.

Det har tatt tid for politiet å etterforske nettverket, og politiet uttaler til avisen at nettverket omfatter personer som bor både i Oslo og Trondheim. Nettverket har vært organisert, og de foreløpig pågrepne er siktet etter straffelovens §232, som omhandler grov narkotikaovertredelse.

– Det har vært flere pågripelser siden august 2020 av personer vi anser å være i et organisert nettverk som har stått for logistikken bak frakt, forsyning og betaling av heroin og amfetamin til Troms siden 2018, sier Myrvoll til avisen.

I tillegg til de ni siktede har politiet også siktet flere personer for mindre involvering i nettverket, der flere har vært engasjert i behandling av penger eller mottak av heroin eller amfetamin ment for videresalg, skriver VG.

Somaliere

Politiet omtaler narkonettverket som bestående av «norske statsborgere» som «tilhører et somalisk miljø». Oversatt til alminnelig dagligtale betyr det at det er somaliere som bedriver organisert narkokriminalitet.

Politiet er tydelige overfor VG på at det somaliske narkonettverket har operert over lang tid.

– Det største enkeltbeslaget vi har gjort i saken er 700 gram amfetamin. Til sammen har vi beslaglagt 1,2 kilo heroin og 2,5 kilo amfetamin, men det er viktig for oss å dokumentere at denne gruppen har vært i drift lenge, sier Myrvoll.

Til tross for at politiet ikke vil gå ut med informasjon om hvorvidt somalierne er i slekt eller ei, er miljøtilhørigheten fullt ut fastslått. De tilhører alle somaliske miljø i Oslo og Trondheim.

– Det virker som de er fra en organisert kriminell gruppe, der de fleste er norske statsborgere som tilhører et somalisk miljø. Disse er i aldersgruppen 20–50 år, sier Myrvoll til VG.

Saken er i en avsluttende etterforskningsfase og vil etter hvert bli oversendt statsadvokaten, opplyser avisen.