Innvandring

Stanser dødsreisene over Middelhavet: 1.000 returnert på ett døgn

Rekordmange migranter sendes tilbake til Libya. I løpet av ett døgn avverget FN-tjenestemenn at over 1.000 migranter tok seg over Middelhavet til Europa. De ble pågrepet utenfor kysten av Nord-Afrika og returnert. Men Leger uten grenser nekter å delta på returprosjektet.

Et rekordstort antall asylsøkere og migranter som reiste i båter ved Middelhavet ble reddet og returnert til Libya lørdag, opplyste FNs flyktningbyrå ​​UNCHR i en tweet.

De tusen skal ha blitt reddet i fem separate redningsaksjoner, men i stedet for å frakte migrantene over havet og sette dem i land i Europa, ble migrantene returnert. De fikk mat, vann og medisiner av UNCHR og øvrige aktører før de ble overlevert til libyske myndigheter, opplyser det tyske nyhetsbyrået DW.

Dødsreiser

Tusenvis av migranter forlater Libya hvert år. De overfylte tre- og gummibåtene er ikke sjødyktige, og reisen ender i drukningsdøden for mange migranter årlig. For å få stans på dødsreisene, har hjelpeorganisasjonene nå begynt med omfattende returer i stedet for å frakte migrantene til Europa.

For så lenge det er mulig å ta seg over til Europa vil menneskesmuglere fortsette å utsette migrantene for den farefulle ferden.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) sier at over 10.000 innvandrere hittil i år har blitt reddet og returnert til Libya. Samtidig har 180 migranter som har reist fra Libya dødd i år, ifølge IOM, og hundrevis er savnet, skriver DW, som også opplyser at en egen kirkegård i Sør-Tunisia er viet til migranter som døde på sjøen.

Kyniske smuglere

Mange av migrantene som reiser fra Libya blir utnyttet av menneskesmuglere, som tar store summer for den utrygge turen til Europa. Det er rapportert at smuglerne utsetter migrantene for både tortur og overgrep i utstrakt grad.

Smuglerne tar seg ikke utelukkende til Europa fra Libya, men fra flere av de nordafrikanske landene. Den tunisiske marinen og kystvakten reddet 54 migranter til sjøs på fredag, skriver DW. Migrantene ble ført til havnebyen Ben Gardane før de overførte de ble fraktet til et interneringssenter.

Før retur gjennomføres av alle hjelpearbeidere som er engasjert i Middelhavet, vil dødsreisene fortsette. Tiltakene som gjennomføres å stoppe reisene er derfor av stor betydning. Mange av migrantene som legger ut på sjøen fra Libya og Tunisia, kommer opprinnelig fra land i Afrika sør for Sahara.

Norske skip motarbeider returene

Norge har flere redningsskip i Middelhavet. Mest kjent er Ocean Viking, men også skipet Geo Barents er aktive i redningsarbeidet. De norske mannskapene er derimot ikke interesserte i å assistere libyske myndigheter i returer, men forsøker tvert i mot å frakte migrantene til Europa.

Skipet tilhører Leger uten grenser, som mener det er inhumant å returnere migrantene.

Den «gode» politiske aktivismen gjør at dødsreisene fortsetter. Denne gang måtte Leger uten grenser gi seg og akseptere retur til Libya. Dersom de hadde deltatt i konsekvente returer, slik FN har iverksatt, ville dødsreisene kunne opphøre.

(Illustrasjonsbilde fra YouTube)