Den kulturelle revolusjonen

I Agder har grove seksuelle overgrep mot barn blitt en trend

Politi og overgrepsmottak på Sørlandet slår alarm om at grove seksuelle overgrep utført mot barn av ungdom eller unge voksne har blitt en trend. – Overgrepene er ofte av svært grov karakter og inneholder både oral, vaginal og anal penetrasjon. Vi ser i økende grad bruk av halsgrep. Dette skjer på dagtid og hvor som helst, helt uavhengig av festing, sier leder for overgrepsmottaket.

Bak fasaden av hvitmalte sørlandshus og blankskurte svaberg skjuler barn i Agder en forferdelig hemmelighet. Nå er politiet og overgrepsmottaket parallelt i ferd med å avdekke trenden. Ungdom og unge voksne utnytter og misbruker jenter ned i 13-årsalderen systematisk. Overgriperne er ofte eldre gutter, men i flere tilfeller er det hele guttegjenger som grovt misbruker småjenter.

De 70 sakene som er under etterforskning er høyst sannsynlig bare toppen av isfjellet, skriver Fædrelandsvennen.

Alvorlig advarsel

Agderpolitiets nettpatrulje gikk søndag ut med en alvorlig advarsel til foreldre på Facebook. I den lange meldingen skriver politiet at overgrepene skjer nærmest hvor som helst, og ofte på dagtid uten at fest eller rus er involvert:

Tidligere var overgrepene vi så hyppig i forbindelse med fest og rus. Det ser vi enda, men vi ser nå også i økende grad at overgrepene skjer på dagtid. Det skjer i parker, på offentlige toaletter, på kjøpesentre og i verste fall i skolegården, i skoletiden! Tenåringene avtaler å møtes via sosiale media. Noen ganger er det avtalt sex. Ofte som del av et tjenestebytte. Andre ganger er det kun avtalt å møtes. Så utvikles møtet og det skjer et overgrep. Det vanligste er at det er en form for relasjon eller kontakt i forkant av overgrepet. Men denne kontakten kan ha vært veldig kortvarig. Overgrepene er ofte av svært grov karakter og inneholder både oral, vaginal og anal penetrasjon. Vi ser bruk av halsgrep, hvilket har et svært alvorlig skadepotensial. I mange av sakene er det også flere gjerningsmenn på samme tid. På overgrepsmottaket har vi hørt om gutter som har vært jomfru, og som selv debuterer med et grovt overgrep.

Samfunnet forstår ikke hva som foregår

Seksjonsleder for overgrepsmottaket, Benedicte Severinsen, sier til Fædrelandsvennen at utviklingen har gått så fort at samfunnet ikke helt forstår hva som foregår.

– Vi ser en utvikling som er veldig skremmende. Veldig grove overgrep mot unge ofre utført av unge overgripere. Dette er del av en utvikling i seksualiteten hos barn og ungdom, hvor vi frykter at vi som samfunn ikke helt forstår hva som foregår. Det er grunn til å rope høyt om dette, sier Benedicte Severinsen.

Ved overgrepsmottaket i Agder har antallet tilfeller av unge jenter som dukker opp økt gradvis. Og jentene er ofte svært unge. Til avisen forteller Severinsen at av samtlige pasienter hittil i år er den største aldersgruppen 15 år.

– Særlig det siste året har vi sett veldig grove overgrep mellom barn og ungdom, sier Severinsen, som forteller at overgrepene skjer over hele landsdelen, sier hun til Fædrelandsvennen.

Snapchat

Meldingstjenesten Snapchat brukes i utstrakt grad for å planlegge overgrepene. Og mens naive foreldre lar barna laste ned appen på mobiltelefonene sine, forsvinner meldingene straks de er lest. Samtidig er barna synlige på kartfunksjonen i Snapchat, og det er enkelt for overgriperne å lokalisere barna.

Leder for overgrepsmottaket forteller at barna tilbys penger for seksuelle tjenester, og at de seksuelle handlingene de må utføre ofte er av svært grov karakter.

– Det starter gjerne med kontakt over sosiale medier. Ungdommer finner hverandre på kartfunksjonen i Snapchat, hvor man kan se andre som er i nærheten, og det utveksles bilder mot tjenester, penger eller varer. Videre kan det avtales å møtes på toalettet på Aquarama eller på Sørlandssenteret, eller på et skoletoalett i skoletida. Og så kan det utvikle seg til et ekstremt grovt overgrep.

– Overgrepene er ofte av svært grov karakter og inneholder både oral, vaginal og anal penetrasjon. Vi ser i økende grad bruk av halsgrep. Dette skjer på dagtid og hvor som helst, helt uavhengig av festing, sier Severinsen til avisen.

Mens ofrene oftest er i 13–16 års alder og overgriper er i 15–19 års alder, ser mottaket at det kan være tilfeller av en hel guttegjeng mot en jente.

– Overgriper er ofte en eldre gutt og offer er en ung jente. Men vi har også sett tilfeller av at det kan være en hel guttegjeng mot en jente. I den gjengen kan en gutt være jomfru, og selv debutere med et grovt overgrep, forteller Severinsen.

Alle typer barn

Kenneth Rafaelsen, leder seksjon for grov vold og seksuelle overgrep ved Agder politidistrikt, forteller til Fædrelandsvennen at de vanlige sårbarhetsfaktorene som rus, psykiatri og omsorgssvikt ikke lenger er en forutsetning for å utsettes for overgrep, men at helt vanlige barn også nå selger seksuelle tjenester i sosiale medier.

Normaliseringen av å utsettes for eldre gutter som betaler for seksuelle tjenester, gjør at alle barn er i risikosonen, og at foreldrene ofte ikke aner hva som foregår.

– Vi ser dette over alt. Det selges bilder, men også seksuelle tjenester mot aldersbestemte varer og penger. De som selger er helt ned i 13-årsalderen. Vi har avdekket prislister med hva enkelte seksuelle tjenester koster. Dette er saker vi har under etterforskning nå, forteller han.

– Undertøysbilder, bryster, underliv, og fingring av seg selv har ulike priser. Det oppfattes som lettjente penger, men de risikerer å bli utsatt for alvorlige overgrep eller vold, sier Rafaelsen til Fædrelandsvennen.

Det som i artikkelen omtales som «lettjente penger» er i realiteten grooming, og groomingen foregår på mobiltelefonen, mens naive foreldre tror barna bruker Snapchat til koselige meldinger til og fra venninner, og at Vipps brukes for å kjøpe smågodt.

– Mange foreldre hadde vært dypt sjokkerte om de visste hva som er normalt for barna og hva de ser. Her kommer også grovheten i overgrepene inn. Fra de er ganske små har de i sosiale medier tilgang til små filmsnutter som viser seksualiserte handlinger. Grensene flyttes, og jenter forteller oss om hjemmebleking av analringen. Det er en verden vi som foreldre ikke har sjans til å begripe, sier Severinsen til Fædrelandsvennen.

Lederen for overgrepsmottaket er opptatt av at det må tas grep om situasjonen, og at sykehus, politi, skole, helsesykepleiere og samfunnet generelt må jobbe for å motvirke trenden.

Ullent fra politiet

Overgriperne risikerer også hard straff, selv om de er under myndighetsalder, skriver Fædrelandsvennen.

– Alle saker med seksuell omgang med barn under 14 år regnes som voldtekt. Når det er flere i fellesskap mot et barn under 14, så vippes strafferammen opp til 21 års fengsel. Du kan ikke dømmes til så streng straff om du er under 18, men selv unge gjerningspersoner risikerer forholdsvis streng straff, forklarer Rafaelsen.

Men dette medfører ikke riktighet. Nylig ble det avsagt dom i en gruppevoldtektssak i Oslo Tingrett, der seks unge menn ble dømt til mellom 420 timers samfunnstjeneste og 60 dagers fengsel for to gruppevoldtekter mot en 15 år gammel jente på Furuset i Oslo.

De er også dømt for å ha utsatt henne for trusler og vold. Ved to tilfeller gikk flere av dem sammen om å holde henne mens hun ble voldtatt. En av dem truet også med å drepe henne, ifølge dommen, gjengav journalist Øyvind Thuestad, som fulgte rettssaken.

I de tilfellene der overgriper er under myndighetsalder, har ikke domstolene andre sanksjonsmidler enn samfunnstjeneste.

Mens både overgrepsmottakets leder og politiets seksjonsleder gir inngående karakteristikker av ofrene, har Fædrelandsvennen ikke stilt spørsmål om mulige kjennetegn ved overgriperne.