Innvandring

Gruppevoldtatt 14-åring tok sitt eget liv

En fryktelig voldtektssak ryster Belgia. En 14 år gammel jente ble invitert på date. Da hun møtte opp, hadde "daten" med seg fire andre gutter. De fem guttene voldtok jenta, mens de tok bilder og filmet overgrepet. Fire dager etter overgrepet tok hun sitt eget liv. Det har vært en eksplosiv vekst av gruppevoldtekter i landet.

Gruppevoldtekten er så skrekkelig at den er vanskelig å ta inn over seg. Ei jente som knapt er i tenårene og har begynt på ungdomsskolen blir invitert på date av en gutt. Enhver klarer å huske tilbake til tidlige ungdomsår, hvor spennende alt var, hvor sjenert man var, hvordan man gledet seg. Slikt forandrer seg ikke med tiden, tenåringer har det fremdeles sånn, og denne jenta var sikkert ikke noe unntak.

Hun hadde avtalt å møte en jevnaldrende gutt på en kirkegård i Gent i Nord-Belgia en dag i midten av mai, gjengir den danske avisen Berlingske. Men da hun møtte ham på kirkegården var han ikke alene, slik som planen var. Han hadde med seg fire andre gutter, og ingen av dem hadde på noen måte tanker om et stevnemøte. De var der for å voldta henne.

I stedet for et koselig møte, utviklet det seg til et sant mareritt for den 14 år gamle jenta den dagen på kirkegården.

De fem guttene, hvorav to var brødre, begynte å voldta jenta.

Mens de på skift og samtidig voldtok den mindreårige jenta, tok de bilder og spilte inn sekvenser av overgrepet. Etter at guttene var ferdig med å misbruke jenta, la de ut bilder av voldtekten på sosiale medier.

Orket ikke leve

Da overgrepet var over var jenta fremdeles i live. Men livet hennes sto likevel ikke til å redde, for da hun oppdaget at bildene av overgrepet ble lastet opp i sosiale medier, orket hun ikke leve lenger, skriver Berlingske.

«Disse bildene var dråpen som fikk det til å renne over for henne … hele verden falt sammen for henne,» forklarte jentas far, ifølge BBC.

‘Uten disse menneskene hadde hun vært her. Alt jeg kan håpe på nå er rettferdighet» sa faren.

Jenta tok sitt eget liv uten at foreldrene visste hva hun hadde blitt utsatt for. Det var ikke før etter 14-åringens selvmord at vennene hennes fortalte foreldrene hva som hadde skjedd.

Ifølge faren hadde datteren slitt med noen problemer før episoden, noe som ikke ble forbedret av voldtekt og deling av bildene, skriver Berlingske.

Alle fem arrestert

Avisen skriver at alle de fem guttene er arrestert i forbindelse med den påståtte voldtekten, og at tre av de mistenkte, i alderen 14 og 15 år, er mindreårige og befinner seg i en lukket institusjon. De eldste overgriperne, i alderen 18 og 19 år, er arrestert og skal møte i retten.

Berlingske har hentet informasjon fra påtalemyndighetene via andre medier, og skriver at dersom etterforskningen viser sammenheng mellom deling av overgrepsbilder i sosiale medier og selvmordet, kan det være straffeskjerpende.

Guttene blir ifølge påtalemyndigheten bare etterforsket for «handlinger som fant sted kort tid før offerets død», men det nektes ikke at politiet vil se på sammenhengen mellom deling av bilder og selvmord. Det vil potensielt øke straffen for guttene, skriver det belgiske mediet NWS.

Flere av de mistenkte var allerede kjent for politiet, som bare har gitt media tilgang til svært sparsom informasjon om gjerningsmennenes bakgrunn.

Bølge av gruppevoldtekter

Saken har rystet innbyggerne i Ghent, der gjengevoldtekten fant sted. sier at han er i sjokk over saken.

«Man tror ikke at noe lignende kan skje i sin egen kommune,» skal ordføreren i jentas hjemby, Denis Dierick, som kjente offeret, ha sagt i et intervju, ifølge Berlingske. Men vantroen over det som har skjedd er en ting. Tallene for anmeldte gruppevoldtekter i Belgia er en annen.

Det lille landet på Europas vestkyst har hatt en eksplosiv innvandring siden 2010, og i samme periode har anmeldte gruppevoldtekter skutt i været. Mens omtrent en tredjedel av Belgias befolkning nå har innvandringsbakgrunn, er andelen med innvandrerbakgrunn i aldersgruppen 0-17 år mer enn 45 prosent, melder belgiske RTL i januar.

Berlingske gjengir de urovekkende tallene for anmeldte gruppevoldtekter.

Årlig rapporteres om lag 200 massevoldtekter, hvor to eller flere personer deltar i voldtekten til en tredje person. Det tilsvarer fire anmeldelser av gjengvoldtekter per uke.

Flere belgiske politikere har reagert på episoden, som har fått ministeren for likestilling, Sarah Schlitz, til å love at hun vil undersøke hvordan det kan iverksettes tiltak mot bilder av seksuelle overgrep som deles online.

‘Distribusjonen av slike bilder på sosiale medier er ikke bare utålelig, men også helt ulovlig. Det burde rett og slett ikke være mulig, «sa hun, ifølge BBC.

Mangler sanksjonsmulighet

Det rystende overgrepet i Belgia minner ikke lite om en skrekkelig sak som har gått for lukkede dører i Oslo Tingrett i februar. Pressen ble ilagt referatforbud og kunne derfor ikke referere noe av det som skjedde i retten. Document var likevel tilstede i salen, og oppsummerte tiltalen mot innvandrerguttene:

Tirsdag må seks gutter møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha gruppevoldtatt en mindreårig jente tre ganger. Guttene skal i ulike konstellasjoner ha voldtatt jenta sommeren og høsten 2019 i Groruddalen. Hun skal også ha blitt slått, tatt kvelertak på og drapstruet.

Denne jenta tok ikke sitt eget liv, slik den belgiske jenta gjorde, men må bære overgrepet med seg resten av livet. I tillegg må hun bære vissheten om at Norge ikke har reelle straffereaksjoner mot voldtektsmenn som er under 18 år.

De utfører overgrep som er så avskyelige at noen ikke orker leve videre etter å ha vært utsatt for dem, mens andre får resten av livet ødelagt, men grunnet ung alder kan de ikke ilegges lange fengselsstraffer. Oftest sendes de videre i systemet til barnevernsinstitusjoner, får individuelt tilrettelagt ungdomsstraff eller samfunnstjeneste, før de etter kort tid er tilbake i ungdomsmiljøene, oppsummerer domstol.no.

Den reelle kostnaden for masseinnvandring er dessverre ikke økonomisk, den er menneskelig. Det er de svakeste i våre egne samfunn som betaler den aller høyeste prisen – noen betaler med selve livet.