Antisemittisme

Forbyr Hamas-flagg i Tyskland

Etter en rekke anti-israelske demonstrasjoner i Tyskland med angrep mot synagoger og høylydt antisemittisme, har den tyske regjeringen bestemt seg for at Hamas-flagg blir forbudt. Men hvor antisemittismen hovedsakelig kommer fra, vil man helst ikke snakke høyt om.

Alle partier i Tysklands koalisjonsregjering har blitt enige om å forby flagget til den palestinske islamske fundamentalistiske gruppen Hamas.

Forbud etter antisemittisme

Et forslag om å forby flagget ble opprinnelig fremmet av kansler Angela Merkels kristnedemokratiske union CDU.

– Vi vil ikke at flaggene til terrororganisasjoner skal vaie på tysk jord, sa Thorsten Frei i CDU ifølge dw.com, som la til:

– Jeg er veldig fornøyd med at SPD (det sosialdemokratiske partiet som er koalisjonspartner med CDU, red.) har sluttet seg til vårt initiativ. Dermed kan vi sende et klart signal til våre jødiske borgere.

Også CDUs kanslerkandidat Armin Laschet har bedt om at Hamas-flagget forbys. Det gjorde han i forrige måned som et svar på antisemittiske aktiviteter i Tyskland. Det skjedde etter at synagoger har blitt angrepet, israelske flagg ble brent og antisemittiske tilrop ble tatt i bruk i byer over hele Tyskland i mai av demonstranter i den såkalte 11-dagerskrigen mellom Israel og Hamas på Gazastripen.

I fjor tok tyskerne et grep mot den libanesiske sjiamuslimske gruppen Hizbollah og utpekte den til en terrororganisasjon. Det er  ulovlig å vise offentlig støtte til Hizbollah, inkludert vifting av gruppens flagg.

Både Hizbollah og Hamas er utpekt som terrororganisasjon av en rekke land, blant annet USA og EU.

Orden på statistikken?

Tyskland har et omfattende problem med antisemittisme, men om det er økende eller ikke har man i liten grad ønsket å kartlegge. Flere hevder at problemet er økende og at det kan tilskrives økt muslimsk innvandring. Andre har hevdet at de skyldige er høyreekstreme. Da Tyskland i 2018 fikk et eget regjeringoppnevnt ombud mot jødehat, som det nok var en grunn til, var det utpekte ombudet Felix Klein helt klar på at fakta skulle på bordet.

«En viktig oppgave er å få orden på statistikken. Klein forteller at mens politiet sier at rundt nitti prosent av antisemittistiske angrep kommer fra høyreekstremister, sier jødene selv at de opplever at det er muslimer som står bak», rapporterte NRK.

– Vi må få et klart bilde av hvordan situasjonen er. Jeg hører fra det jødiske samfunnet at de mener angrepene mot dem har økt, men det er per nå ingen seriøs database som støtter det inntrykket, sa Klein den gang, og fortsatte:

– Det er ikke bare muslimer som står bak antisemittismen i Tyskland, den har alltid eksistert. Også før migrantkrisa (utløst i 2015, red.) måtte jødiske institusjoner ha politibeskyttelse. Selvfølgelig har vi en ny utfordring og nye former for antisemittisme som vi må bekjempe, men en stor del av problemet er også høyreekstreme.

Men siden har det vært merkelig stille. Jeg har i alle fall ikke fanget opp at det er blitt «orden på statistikken». Hvis noen har registrert noe, så tips gjerne.

Men at pro-Palestina demonstrasjonene i Tyskland er voldsomme, er det ingen tvil om. Det vitner blant annet denne videoen fra Berlin i midten av mai, som en skulle tro var i Midtøsten: