Innvandring

Tyskland advarer mot ny bølge av migranter

Antallet migranter som tar seg inn i Europa via Balkan har økt betraktelig den siste tiden, advarer Tysklands innenriksminister Horst Seehofer. Samtidig strever både Kanariøyene og Italia med en tiltakende migrantstrøm. Nå advares det om en ny krise dersom det ikke tas realpolitiske grep. 

Den tyske innenriksministeren ser mørkt på situasjonen. Han mener de europeiske landene mangler realpolitikk i møte med nye migrantstrømmer, skriver det tyske nyhetsbyrået DPA.

Balkan-ruten

Den tyske innenriksministeren Horst Seehofer har advart om økende antall migranter som prøver å nå Europa via den såkalte Balkan-ruten.

Massevandringen gjennom Balkan-landene var en av faktorene som utløste Europas migrasjonskrise i 2015, og Seehofer advarer nå om at Balkan-ruten benyttes i stadig større grad av migranter som reiser fra Midtøsten gjennom Tyrkia til Hellas eller Bulgaria, og deretter gjennom landene i det tidligere Jugoslavia, Ungarn og Østerrike til Nord-Europa.

– Det er tydelig at migrasjonstallene stiger betydelig, spesielt på Balkan-ruten, sier Seehofer til DPA.

Seehofer har førstehånds erfaring fra migrasjonskrisen ved den sørlige grensen til Østerrike og Tsjekkia, og mener det må tas realpolitiske grep for å unngå en ny krise:

– Vi må gjøre noe, slik at vi ikke kommer tilbake til alarmerende nivåer av migranter, sier innenriksministeren.

Maksgrense

Seehofer mener at antallet migranter må holdes nede for ikke å forårsake «sosiale og politiske problemer». Han sier at 200.000 migranter per år er en absolutt maksgrense for Tyskland, som i 2020 mottok flere asylsøknader enn dette.

Ifølge DPA har Seehofer planlagt å trekke seg tilbake fra frontlinjepolitikken etter det kommende valget i september, og han har i den anledning uttalt at han var «overbevist» om at migrasjonsspørsmålet også blir presserende for hans etterfølger som innenriksminister.

Lampedusa og Kanariøyene

Ikke bare Tyskland strever med tiltakende migrantstrøm. Hittil i år har nærmere 11.000 kommet til Italia, og senest søndag meldte NTB-AP-AFP om at omtrent 1.200 migranter ankom den lille italienske øya Lampedusa i overfylte fiskebåter.

Også Kanariøyene er under press. Canariposten melder at koronasituasjonen har ført til at flyktningestrømmen fra Afrika til Kanariøyene har eksplodert. Daglig ankommer nye gummibåter fra Afrika øyene, med en topp 10. oktober 2020 da det ble meldt at myndighetene mottok 1.105 immigranter på bare 36 timer.