Satire og humor

Snøfnugg og alle hjelperne

Disneylands kyssende prins, Snehvit og de syv dvergene lever farlig. For å lære barn å kysse når ikke begge parter har godkjent det, er ikke ok. Snøfnuggene og hjelperne får trøste seg med at det kunne vært langt verre.

Disneyland i Anaheim i California har igjen åpnet attraksjonen Show White’s Enchanted Wish, melder TV2, men tro ikke det går upåaktet hen hos woke-kulturens voktere.

Som kjent dør Snehvit da den Den Onde Dronningen – som også er Snehvits stemor – ikke tåler at Snehvits skjønnhet er «den vakreste i landet» – og overgår dermed hennes egen skjønnhet. Hun gir Snehvit et forgiftet eple. Men prinsens magiske kyss – som for øvrig blir hennes ektemann – vekker henne til livet igjen.

Det er nettopp denne avslutningen som får anmelderne Katie Dowd og Julie Tremaine til å reagere.

Krever ny slutt

«Har vi ikke allerede blitt enige om at manglende samtykke i tidligere Disney-filmer er et stort problem? Å lære barn at å kysse, når det ikke har blitt etablert at begge parter ønsker det, er ikke ok», skriver de to snøfnuggene i sin anmeldelse i avisa San Fransisco Chronicle, ifølge TV2. Anmelderene ønsker seg således en ny slutt. De mener at det er vanskelig å forstå at Disneyland – i 2021 – kan finne på å lage en slik attraksjon med en slik type avslutning.

«Hvorfor ikke gjenskape en slutt som beholder filmens spirit og Snehvits plass i Disney-filmen, men som unngår dette problemet?»

Folk reagerer heldigvis med vantro. I det hele tatt å forbinde brødrene Grimms Disney-versjon av eventyret Snehvit, for øvrig fra 1937, med seksuell trakassering er rett og slett too far out, politisk korrekthet-bullshit. Bry dere om reelle problemer, får anmelderne beskjed om.

Men Dowd og Tremaine kan trøste seg med at Disney kunne vært farlig mer tro til brødrene Grimms Snehvit-historie, men det er neppe den slutten anmelderen ser for seg.

Bare ikke orginalslutten

For det Disney har utelatt, er at Den Onde Dronningen ikke nøyer seg med å forgiftet Snehvit og forlange hennes hjerte som bevis på at hun var død, hun forlangte opprinnelig Snehvits lunger og lever. De skulle nemlig serveres som middag på slottet.

Eventyret slutter heller ikke med prinsens kyss. For når Snehvit og prinsen gifter seg, så kommer stemoren, Den Onde Dronningen, i bryllupet. Men her blir hun tvunget til å danse med jernsko varmet over åpne flammer – helt til hun dør. Litt sånn tortur der på slutten altså, men kanskje bedre enn et kyss på munnen?

Man skulle nesten tro at anmelderne Dowd og Tremaine blander Snehvit med orginaleventyret til en helt annen eventyrfigur, nemlig Tornerose. Hun blir som kjent offer for en ond fe, som lyser forbannelse over henne. Innen hun fyller 16 år vil hun stikke seg på en forgiftet spindel til en spinnrokk og dø. En god fe klarer imidlertid å oppheve dødsforbannelsen til at hun vil falle i dyp søvn til hun blir vekket av et ekte kjærlighetens kyss. Hun stikker seg som den onde feen har planlagt, og faller i søvn. Også her er det en prins som er den ekte kjærligheten, og i Disney-versjonen vekkes hun av hans kyss.

Orginalen er derimot en helt annen. Der blir prinsen forelsket i den sovende Tornerose, som han har sex med. Hun blir, fortsatt like sovende, gravid og det med tvillinger. Hun føder, fortsatt sovende. Men da barna suger på fingrene hennes, fjerner det giften fra spindelen, og hun våkner. Hvor det ble av prinsen, er jeg ikke sikker på at jeg har hørt noe om. Siden det er et eventyr får vi anta at de levde lykkelig alle sine dager.

Det kan være at Disney har gjort en rimelig god jobb på de fleste av sine versjoner av ulike eventyr, selv om dagens snøfnugg ser spøkelser på høylys dag.