Kriminalitet

Skutt og drept under ramadan-fotballkamp

Befolkningsutskiftningen i Sverige går med stormskritt, og noen steder kan man knapt finne en svenske. Det betyr også at konflikter løses på en litt annen måte enn tidligere, og en kan ikke la seg overraske av selv en liten bagatell kan ende med drap.

Vi er vel kjent med bråk, krangling og slåsskamper når ulike lag, gjerne også representert av personer med ulik opphav, tørner sammen på fotballbanen, men så langt i et nordisk perspektiv er det vel bare i Sverige de kan skilte med at slike uenigheter løses med pistol.

For det var akkurat det som skjedde for et par dager siden i Vivalla i Örebro kommune, et sted som ligger omtrent midt mellom Oslo og Stocholm, i forbindelse med en fotballkamp på det som heter Ramadan Cup. Og for den spesielt interesserte kan man på en video (se under) med selvsyn se at denne cupen ikke akkurat er befolket av etniske svensker, det fremstår heller som som vi er i et helt annet land. Det er faktisk ikke et menneske med lyst hud, for det er vel lov å si nå når hudfarge igjen er ført inn på den offentlige agendaen med Black Live Matters-bevegelsen, å se så langt øyet rekker.

Vi kan slå fast at Ramadan Cup ikke er noe «integreringstiltak», men et sted der likesinnede har funnet sammen.

Skutt og drept

Ifølge avisen Nerikes Allehanda startet bråket med bagateller. «Det var några personer som inte kom överens om några enkla saker», rapporteres det, og en av mennene, omtalt som «ung voksen», som var tilstede under kampen prøvde å gå imellom.

Men slik liker ikke alle at konflikter løses. Etter kampen eskalerte bare konflikten, noe som endte tragisk for han som inntok meklerrollen. En av de involverte i bråket kontaktet den unge mannen og skjøt han.

– Et vitne forteller at vedkommende som ble skutt fraktes bort fra stedet. Vi møter denne bilen som den skadde er i og følger med til sykehuset. De tar hånd om han, og en stund senere får vi beskjed om at mannen er død, sier vakthavende politibetjent Kenneth Johannesson til svt.se.

Det virker heller ikke som de tilstedeværende er spesielt snakkesalig, for politiet er ikke sikker på hva som egentlig er åstedet for hendelsen.

– Det blir gjennomført (en åstedsgranskning, red.) på det sannsynlige åstedet, der mannen ble funnet, men det er ikke 100 prosent sikkert at dette er åstedet, sier politiet.

Vil skje igjen

Ifølge en anonymisert kilde er drapet ikke uventet, melder Samnytt.

 – Jeg har bare ventet på at det skulle skje noe. Det har vært bråk i forbindelsene med kampene i mange år. Det her er ikke siste gangen at noen blir skutt i Vivalla. Det trengs et krafttak fra både politikere og foreninger for å få til en forandring i området, sier kilden.

Etter drapet ble to antatte gjerningspersoner pågrepet mistenkt for medvirkning til mord, men de skal være plassert i den «lavere mistenktgraden» (lägre misstankegraden) som antakelig betyr at de er sluppet fri allerede. Sverige er jo ikke akkurat kjent for å være et land der det er farlig å være kriminell, tvert om.

Så å rope på politikere og foreninger er nok i seneste laget, en må nok heller ta et krafttak selv. Det handler ikke minst om å være ærlige om hvordan situasjonen faktisk er på bakkeplan.

Hva er Ramadan Cup?

Ramadan Cup har visstnok holdt på i flere år, men det skal være uklart hvem som er ansvarlig for denne cupen. De lagene som deltok i fjorårets cup spilte verken i den ordinære serien eller tilhørte noen idrettsforening, påpeker Samnytt.

Da lokalavisen Nerikes Allehanda hadde en reportasje om fjorårets Ramadan Cup forklarte Sharmarke Guutale, omtalt som initiativtaker, at folk samles og ser god fotball, «da det betyr mye å få den gleden og se en god kamp med sine venner». Dessuten handler ramadan om «å ha en god aura. Man skal være omtenksomme og omgås med hverandre», ifølge Guutale.

Nå skal det vel ikke mye fantasi til for å skjønne hvorfor cupen er døpt Ramadan, sånn midt under ramadan mener jeg, men hvis denne cupen har som formål å bringe lokalsamfunnet nærmere hverandre, tør jeg påstå at noe – for ikke å si noen – mangler. Så kan man kanskje også minne om at samme Vivalla er døpt som Sverige «IS-hovedstad», da flere unge mennesker herfra dro til Syria for å verve seg til IS. Blant de rundt 20 som dro, var det også fire brødre.

En av dem som returnerte tilbake til Sverige sitter nå i fengsel, ikke for IS-deltakelse, men fordi han begikk et dobbeltmord på åpen gate i Vivalla i juli 2018 som del av et gjengoppgjør. Små barn ned i 4-årsalderen ble vitne til drapene. Barna skal nå vise tegn på å være traumatisert.

Vivalla er også kjent for en annen ting: svensker flytter ut, og ikke-vestlige flytter inn. Tall fra 2016 (SCB) viser at Vivallas etnisk svenske befolkning utgjorde knappe 15 prosent. Innvandrerbefolkningen har først og fremst opphav fra Afrikas horn. På Vivallaskolen hadde 95 prosent av elevene (tall fra 2012) utenlandsk opphav med 35 ulike språk.

Følgende kan også legges til: De aller fleste i Vivalla stemmer på Socialdemokraterna.