Islam

Ønsker å gjøre sykkelbutikk til moské

Moskeene fortsetter å dukke opp rundt om i Norge. Denne gangen på Råholt i Eidsvoll.

En gang var det lukurativt å drive sykkelbutikk i Trondheimsvegen på Råholt, men den siste tiden har lokalene vært leid av Eidsvoll islamske kultursenter. Nå ønsker de å gjøre om lokalene for å ha et fast forsamlingslokale, moské og et samlingssted for barn og unge.

De mener lokalene er «perfekt» fordi det har en sentral beliggenhet på Råholt, blant annet med kort vei til togstasjonen og gang- og sykkelsti rett utenfor døren.

Eidsvoll islamske kultursenter venter på svar fra kommunen om bruksendring av lokalene.

Spleis

Styremedlem Zubair Ahmed forteller til Eidsvoll Ullensaker Blad (EBU) at de har rundt 100 medlemmer, hvorav 50-60 omtales som aktive.

Men de gamle sykkellokalene krever totalrenovering innvendig og en del annen oppussing før bruksendringen kan finne sted. Ahmed ramser opp til avisen hva som er en del av behovet:

  • treverket på veggene må bort og erstattes med gipsplater for å tilfredsstille brannsikringskravene
  • toaletter må på plass, inkludert handikaptoalett for å tilfredsstille kravene til universell tilpasning
  • det må legges opp nye rør
  • en lav vask installeres for fotvask (før bønn)
  • det elektriske må byttes
  • varmepumpe må installeres
  • tepper på gulvene slik at de kan brukes til bønn
  • ny kledning på fasaden
  • det må «gjøres noe» med parkeringsplassen

Styret i Eidsvoll islamske kultursenter forventer at sluttsummen skal være rundt 50o.000 kroner. Det vil i så fall utgjøre rundt 1o.000 kroner per aktivt medlem, men sannsynligheten er vel stor for at dette budsjettet vil overskrides. Man kommer ikke langt med en halv million kroner i dag, særlig ikke etter den enorme prisstigningen på byggevarer.

Eidsvoll islamske kultursenter, som påpekes å være en frivillig organisasjon, har imidlertid gått i gang med en innsamlingsaksjon på Spleis. Der har de til nå fått inn en tiendedel av summen, 50.000 kroner, som Ahmed skulle «ønske var enda mer».

Tror kommunen sier ja

Imidlertid er Eidsvoll islamske kultursenter nokså sikker på at kommunen vil godkjenne deres planer om moské og forsamlingslokale.

– Det er ganske nylig at vi har søkt kommunen om bruksendring av lokalene, fordi vi har ventet på den nye kommuneplanen for Råholt. Vi har ikke fått noen svar fra dem ennå, men ut ifra de signalene vi har fått er kommunen positive til planene våre, sier Ahmed til EBU.

Ahmed understreker behovet for et slikt samlingssted. For hvis de ikke har et slikt tilbud lokalt, må medlemmene dra til Jessheim eller Oslo.

Det kan være at kommunen kommer til å angre på et slikt tilbud, ikke minst fordi det blir nok et segreringssted for barn og unge.

****

Lagt til 12. mai kl. 09:13: Eieren av overnevnte sykkelbutikk har tatt kontakt for å fortelle at de ikke er byttet ut med en moské eller har lagt ned – The Duke Sport å finne 150 meter bortenfor, i Flaenbakken 2.