Den kulturelle revolusjonen

Nordmenns festdag ble innvandrerungdoms voldsdag

I Oslo, Drammen og Fredrikstad samlet innvandrergjenger seg i bysentrum på nasjonaldagen. “Ung-jævler”, sier Politiets innsatsleder i Fredrikstad, som måtte rekvirere flere patruljer og helikopter for å få voldelige “ikke-etniske nordmenn” vekk fra byen. 

Det er lite is og norske flagg, men mye slåssing, flaske- og steinkasting i avisenes reportasjer fra nasjonaldagen i Norges mest innvandrertette byer.

Innvandrerungdom har samlet seg i store gjenger i bysentrum. Noen har angrepet politiet, mens andre har angrepet forbipasserende og hverandre.

– De prøvde å skape reaksjoner, sier noen russejenter Drammens Tidende har snakket med.

Lagre av brostein

Hardest gikk det tilsynelatende for seg i Fredrikstad, der flere hundre ungdommer samlet seg i sentrum og lagde bråk. Operasjonsleder Terje Marstad opplyser til Fredrikstad Blad at det hele startet med at en patrulje snakket til en ung person som drakk på gata.

– Det var en situasjon som eskalerte ut av det blå. Plutselig kom det haugevis med unge mennesker mot politipatruljen. De begynte å knuffe og dytte mot tjenestepersonene, sier Marstad til avisen.

Fredrikstad Blad rapporterer at flere titalls polititjenestemenn- og kvinner med hunder, pepperspray, og skjold og skytevåpen var på plass i sentrum for å håndtere flere hundre ungdommer i det som så ut som «en krigssone».

– Det gikk fra mye fyll og støy til en veldig aggressiv stemning. Vi var nødt til å tilkalle patruljer fra hele Østfold og Follo. I tillegg ble politihelikopteret rekvirert, sier operasjonslederen til avisen.

– Vi fant flere lagre med brosten som ungdommene hadde samlet opp rundt i sentrum. Heldigvis kom det mange patruljer til, slik at de ikke fikk brukt for mye av dette, sier han.

«Ung-jævler»

Ifølge Fredrikstad Blad omtalte operasjonsleder i politiet i Fredrikstad, Stig Øvergaard, ungdommene som «ung-jævler». Operasjonslederen bekreftet også at de voldelige ungdommene var «ikke-etnisk norske».

Og «ung-jævlene» (merk at operasjonsleder Øvergaard er nordlending, hvor et slikt begrep er vanlig) kastet ikke bare flasker og stein i Fredrikstad. Tilsvarende ungdomsgjenger samlet seg i Oslo og Drammen, melder henholdsvis Drammens Tidende og Avisa Oslo.

I Oslo var politiet raskt på plass for å unngå gjengopprør.

– Det begynner å bli ganske mange ungdommer samlet der i delvis ung alder. De er ikke flinke på smittevern og vi ønsker å forhindre at det blir sammenstøt sammen med forskjellige gjenger. Derfor ønsker vi å flytte ungdommene før det skjer noe skade, sa operasjonsleder Per Ivar Iversen til Avisa Oslo.

I Drammen klarte ikke politiet å avverge at ungdomsgjengene kastet flasker på forbipasserende, og heller ikke å avverge at ungdommene gikk til angrep på hverandre.

Drammens Tidende har snakket med russejentene Elisa Konstad (19), Guro Kofstadmoen (18) og Valda Zagunaite (18) fra Kongsberg, som etter å ha blitt kastet mat og flasker på, ble vitne til slåsskamp.

– Det var ganske sjokkerende egentlig, sier Kofstadmoen til avisen.

– Det var litt ubehagelig å se på, men vi skjønte at det kom til å skje noe, for de prøvde å skape reaksjoner. Vi er fra Kongsberg, og er ikke vant til dette i det hele tatt. Det er typisk, for det skjer noe hver gang vi er i Drammen, skyter Konstad inn.

Hvor er foreldrene?

Uten foreldre å følge opp, måtte politiet i Fredrikstad ta hånd om flere

Gjennomgående i rapportene fra tre av Norges mest innvandrertette byer, er at ungdommene er svært unge. Mens landets tolvåringer oftest tilbringer dagen med familien og spiser pølser og is, synes innvandrerungdommen å være overlatt til seg selv og til gjengene.

Operasjonsleder Per Ivar Iversen sier til Avisa Oslo at det er en spredning i alder og de yngste ser ut til å være ned i 12- årsalderen.

Fredrikstad Blad melder at de voldelige ungdommene var «ned i 13-14- og 15-årsalderen», mens Drammens Tidende rapporterer at «de involverte var alt fra 14 til 17 år».

Ungdommenes unge alder og aggressive adferd er ikke noe nytt. I en årrekke har politiet meldt om det samme. Innvandrerungdommens foreldre ser ut til å være fullstendig fraværende, mens barna deres lager opptøyer i bysentrum i ulike byer. Når politiet må rekvirere helikopter for å få kontroll over voldelige mindreårige, er det all grunn til å spørre hvor foreldrene er.