Korona

Måtte stenge moskeen i Larvik grunnet koronautbrudd

Den ytterliggående moskeen i Larvik er episenteret for et stort koronautbrudd. Utbruddet knyttes til siste uke i ramadan og et reisefølge fra utlandet. Kommunen vil ikke opplyse hvilket land de reisende hadde besøkt. Det er den engelske varianten som nå herjer byen i Vestfold.

Moskeen i Larvik er godt kjent for våre lesere. Det var her den unge somalieren Hassan Abdi Dhuhulow holdt til før han endte opp som en hovedmann under den vanvittige terroren på kjøpesenteret West Gate i Nairobi i 2013. 63 mennesker ble drept på bestialsk vis. Dhuhuloq hadde da vervet seg for terrorgruppen al-Shabaab. Det er denne moskeen som har åpne bånd til Det muslimske broroskapet, og som har forsøkt å reise en megamoské i Larvik på en tomt som ble kjøpt opp for 17 millioner kroner av Amanastiftelsen, en stiftelse vi har knyttet til Brorskapet i Midtøsten.

Moskeen som ble planlagt i Larvik skulle inneholde barnehage, skole, bønnerom, leiligheter og rundt 400 parkeringsplasser, slik at folk fra hele Vestfold kunne bruke den. Prosjektet har så langt rent ut i sanden, ikke minst grunnet klager fra naboer av tomta.

Ledelsen ved moskeen Islamsk kulturforening i Larvik benektet lenge at de hadde fått noen som helst økonomisk støtte fra Midtøsten til mosképrosjektet sitt som ville koste 40 millioner kroner. Så innrømmet de løgnen.

Én person bak smitten

Det er i denne moskeen den store smitteklyngen har dukket opp i Larvik de aller siste dagene.

Søndag ble det kjent at smitteklyngen som førte til en rekke smittetilfeller i forrige uke, hadde tilknytning til moskeen i Larvik. En eller flere personer som var knyttet til smittekilden for klyngen, skal ha vært i moskeen, og assisterende kommunedirektør Ingvild Aartun fortalte at personen som hadde startet klyngen, hadde kommet fra utlandet.

Den ulykksalige utenlandsreisen har så langt ført til 108 påviste smittede. Fra kommunalt hold heter det at reisefølget (på én person, viser det seg) fulgte smittevernreglene og karantene ved innreise.

Ifølge moskeens ledelse, skjedde smitten siste uke i ramadan i moskeen.

Lederen for kulturforeningen sier også at smitten, som skal ha rammet flere personer i moskeen, oppsto under siste uken av Ramadan, og ikke i forbindelse med ID-fester.

– Så smitten oppsto ikke i private sammenhenger?

– Nei, smitten skjedde her under siste uken av ramadan, svarer Osman Mohamed.

Stenger moskeen

Moskeens ledelse stenger nå dørene resten av våren og gjennom sommeren, sies det.

Flere barnehager, grunnskoler og ungdomsskoler er nå satt i karantene.

Det har helt klart av offentlig interesse å vite hvilket land dette reisefølget hadde besøkt. Langt de fleste i Norge har i snart halvannet år kuttet all reisevirksomhet til utlandet og endog i perioder internt i landet. Ettersom vi er gjort kjent med at 12 prosent av de som har besøkt et land som Pakistan har tatt med seg smitte tilbake til Norge, er det selvsagt av stor interesse å vite om vi igjen ser et eksempel på innvandrere som reiser til hjemlandet og tar med seg smitte tilbake til Norge, en smitte som ytterligere forsinker en gjenåpning av landet.