Aktuelt

Knivtruet under ungdomsran i Drammen – tre tiltalt

Vi følger svenskene: ungdomsranene brer om seg.

Ifølge tiltalen skal tre tenåringer i juni i fjor forsøkt å rane en annen tenåring. Offeret ble truet med kniv, mens de slo og sparket han. De skal blant annet ha ønsket guttens jakke og hodetelefoner. Gutten klarte imidlertid å flykte fra de de tre ungdomsranerne, melder Drammens Tidende.

Hendelsen skjedde ved Krokstadelva barneskole i Krokstadelva ved Drammen.

De tiltalte har innvandrerbakgrunn, henholdsvis fra Øst-Europa, Øst-Afrika og Midtøsten. Sistnevnte er født i Norge. Afrikaneren og araberen er begge siktet for å ha vært i besittelse av kniv.

Østeuropeeren er også tiltalt for et annet tyveri, som skjedde i Sande i fjor vår. Da hadde han, iført maske, sammen med fem andre tenåringer oppsøkt ransofferet. Utbyttet ble airpods, en høytaler og en lue. I tillegg må østeuropeeren svare for butikktyveri.

Tre dager er satt av til rettssaken som starter i Drammen tingrett i midten av juni.

Vi får håpe at Drammen tingrett slår hardt ned på denne form for ran. Erfaringene fra Sverige tilsier at de tapte alt på se gjennom fingrene på ungdomskriminaliteten, fordi utbyttene nødvendigvis ikke var noe å skryte av og fordi man hadde «forståelse» for at ranerne kunne ha oppvekst med «sårbare sider», spesielt siden de har innvandringsbakgrunn. Straffene ble latterlige lave, så lave at de samme ikke nødvendigvis oppfattet det som straff – som for eksempel pizza og dialog.

Siden har ungdomskriminaliteten bare vokst og kriminaliteten blir råere og råere. Bare i 2019 (siste tilgjengelige tall) ble ni unge skutt og drept i Sverige. Like galt er det at antallet drap er høyt, nå rundt 110 i året, og politiet har lav oppklaringsprosent. Sistnevnte handler ikke minst om at kriminalitetsmiljøene hegner om seg selv og flere steder er det innført en intern justis.

Følger vi svenskenes eksempel er det ingenting som tilsier at vi ikke får samme resultat.

På lørdag var det også ran på Tøyen t-banestasjon i Oslo. Her ble offeret knivstukket og «muligens fraranet en jakke», melder Oa.no. Det er snakk om «unge gutter», men det sies ikke mer om deres bakgrunn.