Æresdrap og æresrelatert vold

Æresdrapet som ryster Frankrike: Brent levende på åpen gate

Trebarnsmoren Chahinez brukte mange år på å komme seg ut av ekteskapet med den ekstremvoldelige ektemannen. Tirsdag kveld oppsøkte han henne likevel, skjøt henne i bena da hun forsøkte å rømme, før han dynket henne i brennbar væske og brant henne til døde på åpen gate.

Det bestialske drapet på den 31 år gamle småbarnsmoren vekker både avsky og harme i Frankrike. Ikke minst er harmen rettet mot offentlige instanser, som beskyldes for å ha vært mer opptatt av «integrering og rehabilitering» av drapsmannen enn å beskytte trebarnsmoren Chahinez.

Nå krever kvinnegrupper i landet at ekstremvold mot innvandrerkvinner tas på alvor, skriver Le Monde.

En varslet katastrofe

Det framgår av artikkelen i Le Monde at livet til den algeriske kvinnen har vært alt annet enn enkelt. Hun har på alle måter forsøkt å komme seg unna ektemannens ekstremvoldelige regime, men til tross for både domfellelse, skilsmisse og besøksforbud, ble hun til slutt henrettet av mannen hun flyktet fra.

Nå får politiet og kriminalomsorgen knusende kritikk etter håndteringen av voldssaken, som har vært kjent i en årrekke. Først ble mannen  dømt i 2015 for voldshandlinger med våpen, før han i juni 2020 ble dømt til 18 måneders fengsel for ni alvorlige voldshandlinger mot Chahinez.

Til tross for dommen ble mannen løslatt fra fengsel allerede 9. desember 2020.

Han hadde fra 5. oktober et spesifikt eksternt plasseringstiltak «skreddersydd» for menn som begår vold i nære relasjoner. Han ble løslatt 9. desember 2020, han var deretter under oppfølging av kriminalomsorgen for integrasjon og prøveløslatelse i Gironde. Dette tiltaket inkluderte forbud mot å komme i kontakt med offeret og forbud mot å møte opp hjemme hos henne, ifølge påtalemyndigheten, skriver Le Monde.

Til tross for at mannen hadde utøvd grov vold mot Chahinez gjentatte ganger, fikk hun ikke voldsalarm, og mannen ble heller ikke pålagt omvendt voldsalarm i form av elektronisk fotlenke. Dermed har kriminalomsorgen antatt at den voldelige mannen holdt seg til avtalen om å ikke oppsøke Chahinez og heller ikke kontakte henne.

Da den nå fraskilte ektemannen Mounir B. ble pågrepet omtrent en halv time etter henrettelsen, var han i besittelse av en 12-kaliber hagle, en gasspistol og et patronbelte , ifølge pressemeldingen fra Bordeaux påtalemyndighet, som åpnet etterforskning om «drap av ektefelle» og «brannstiftelse».

Chahinez var redd

Fortvilte naboer og støttespillere fra krisesenteret samlet seg onsdag på drapsstedet.

Hun hadde funnet styrken til å skille seg, i fjor vår, da mannen hennes ble dømt til fengsel etter å ha slått henne igjen. Men han slapp ut i september eller oktober. Siden har han trakassert henne, spionert på henne, fulgt henne. (…) For nesten to måneder siden angrep han henne igjen foran et supermarked. Han klarte å få henne inn i sin varebil og forsøkte å kvele henne. Hun klarte å flykte, fortalte naboene til Sud-Ouest-avisen og la til at «politiet hadde blitt varslet».

Opplysningene om at Chahinez opplevde å være i fare, samsvarer med opplysningene Le Monde har innhentet fra påtalemyndighetene. Disse opplyser om at trebarnsmoren la inn en klage 15. mars, fordi hun følte seg utrygg uten voldsalarm og mannen hadde angrepet henne samme morgen. Det opplyses at politiet lette etter mannen denne dagen, men at klagen om manglende voldsalarm ikke ble fulgt opp.

Chahinez beskrives videre av naboene som «åpenbart utsatt for vold, men veldig diskret». De har startet en innsamlingsaksjon slik at Chahinez kan gravlegges i hjemlandet Algerie på familiens gravsted, skriver avisen.

Varsler tiltak

Marlene Schiappa, som er minister med ansvar for statsborgerskap, varsler i dag at hun vil iverksette umiddelbare sikkerhetstiltak for kvinner i Chahinez’ situasjon. Hun uttrykte også umiddelbart etter at henrettelsen ble kjent at hun var «forferdet over denne foraktelige forbrytelsen».

Stilt overfor det fryktelige kvinnedrapet i Merignac vil regjeringen mobilisere mot vold i hjemmet: Vi lanserer et felles inspeksjonsoppdrag med politiet, skriver Schiappa på Twitter.

«Nå brenner de jenter»

Det verste med henrettelsen av Chahinez er at den ikke er enestående. Muslimske kvinner som fortvilet forsøker å komme seg vekk fra voldskulturen de er en del av strever i et Frankrike som har Europas største andel muslimer og minst like mange påstander om «islamofobi» som det norske samfunnet. Frankrike har også tidligere opplevd et skrekkelig æresdrap der en kvinne ble brent levende. Saken er beskrevet i Hege Storhaugs Islam. Den 11.  landeplage:

4. oktober (2002) ble 17 år gamle Sohane Benziane av tunisisk herkomst brent til døde i et kjellerrom utenfor av Paris. Drapsmannen, også han av nordafrikansk opprinnelse, var hennes ekskjæreste. Den 19 år gamle lokale gjenglederen, Jamal Derrar, skulle ha lokket Sohane inn i et søppelrom i en kjeller. Da hun avviste å adlyde hans befalinger om å stille seg til seksuell rådighet for han, ble hun torturert og voldtatt.

Deretter dynket ekskjæresten Sohane med bensin og tente på henne. Morderen fikk 25 års fengsel, og en medhjelper fikk syv års fengsel. Under rettssaken sa aktor at selve forestillingen om en ung kvinne brent levende, sendte Frankrike «flere århundre tilbake». Han la til: «Hennes død er blitt symbolet på den meste ekstreme volden mot kvinner.» Sohanes søster kommenterte drapet slik:

«De pleide å brenne søppeldunker og biler – nå brenner de jenter.»

Det er på overtid at europeiske feminister velger å stå på de muslimske kvinnenes side.