Innvandring

Frisør bidro til smugling av 4.000 migranter til Europa

Frisørsalongen drev organisert smuglervirksomhet fra et beskjedent lokale i Arguineguín. Salongen tilrettela for at fire tusen migranter ble sendt til Europa.  I en koordinert storaksjon ble det funnet rundt 1.000 pass og 300.000 euro i kontanter i frisørsalongen.

Det er den bittelille norske Canariavisen som omtaler storaksjonen mot menneskesmuglere på Kanariøyene, og avslørte for lokalbefolkningen at de kriminelle nettverkene som står bak smuglingen av migranter til Kanariøyene holdt til rett under nesa på lokalsamfunnet hele tiden.

Lederen for smuglernettverket drev frisørsalongen Barbershop Akram i Arguineguín på Gran Canaria. Lokalet lå like ved markedsplassen og i nærheten av havna der mange båtmigranter ankommer etter å ha blitt hentet opp av redningstjenesten.

Herfra arrangerte menneskesmuglerne transport videre fra Kanariøyene til Europa for de irregulære migrantene.

Hadde de et pass var prisen 1500 euro. Hadde de ikke pass kostet det 2000 euro, og inkluderte billett, falske pass om nødvendig og en falsk hotellreservasjon, ifølge La Razón, skriver Canarias 7, skriver den norske avisen.

4.000 pengesterke migranter

Fra frisørsalongen skal smuglerne ha ordnet transport til fastlandet for mer enn 4.000 migranter, melder Canariavisen, som beskriver at operasjonen var godt organisert. De skriver videre at frisørsalongen ikke var den eneste virksomheten politiet slo til mot.

Politiet slo til mot en frisør, et reisebyrå, flere bedrifter og boliger i Puerto Rico og Playa del Cura på Gran Canaria samme dag.

Aksjonen avdekket at det var pengesterke migranter som kunne reise videre til Europa. Ingen ble fraktet videre med mindre de kunne betale for seg. Manglet de penger, måtte de belage seg på at familie overførte penger til dem før de fikk plass på fly eller båt fra øyene:

For å betale måtte migrantene dra til frisørsalongen i Arguineguín. Hadde de ikke pengene ble de sendt til en telefonkiosk der de kunne ringe slektninger i Marokko for å få penger.

Noen timer før flyet eller båten skulle gå til Spania ble migrantene samlet i frisørsalongen og sendt videre til flyplassen eller havna, der en person fra det kriminelle nettverket fulgte med migrantene på reisen.

1.000 pass beslaglagt

Avisen beskriver videre hvordan falske pass ble samlet inn for å kunne brukes flere ganger.

I den lille frisørsalongen fant politiet rundt 1.000 pass og 300.000 euro i kontanter, samt en registreringsbok med navn og flyvninger, ifølge Canariavisen, som melder at politiet anslår at den kriminelle aktiviteten har vært svært økonomisk attraktiv for «frisørene», som skal ha håvet inn mer enn en halv million euro på smuglervirksomheten.

Frisørsalongens pågrepne er ikke de eneste. Aksjonen førte til at både driverne av salongen, eieren av en telefonkiosk som ble benyttet av migranter og direktøren i et reisebyrå ble pågrepet.

Så langt er 45 personer pågrepet i storaksjonen og 17 er i varetekt, skriver avisen.

Vi kan anta at det blir flere. Mange «humane» har dype lommer som skal fylles opp.