Islam

De rømmer leirene i Syria – og ingen kan hindre dem å komme til Europa

Slik lyder det fra en av lederne i det kurdiskdominerte selvstyret i Syria. Den dårlige sikkerheten i leirene gjør at folk rømmer og de utgjør en trussel - også for Europa, advares det. 

Mens det her på berget er stille om IS-sympatisører med tilknytning til Norge, ja selv rettssaken mot tobarnsmoren som ble hentet til Norge av regjeringen er det blitt taust om, så går debatten langt høyere i en rekke andre land.

I Danmark er politikerne i villrede. Noen vil tillate personer fra leirene å komme tilbake til Danmark, andre sier blankt nei. Flertallet av dem som vil tillate retur til Danmark, mener det kun må gjelde barna. Men også her er man uenige, for mens noen mener at barna da må være danske statsborgere, mener andre det holder med dansk tilknytning. Så er det dem som i tillegg vil at mødrene skal få returnere. I tillegg kommer spørsmålet om de skal aktivt hentes tilbake til Danmark. Det diskuteres også hva en skal gjøre hvis det kommer søknad om familiegjenforening knyttet til IS-familier.

Imens tikker det inn stadig dårligere meldinger fra de kurdiskdominerte områdene der al-Roj- og al-Hol-leirene ligger. Av disse leirene skal de farligste IS-tilhengerne befinne seg i al-Hol. Det har vært en rekke fluktforsøk både fra leirene og fengslene, sistnevnte der de absolutt farligste IS-krigerne befinner seg.

Flere danske medier, blant annet Berlingske, Jyllands-Posten og DR er på plass i Syria, og det de forteller er ikke lystig for noen av oss.

Elendig vakthold

For noen dager siden var overskriften hos DR.dk at «Hvis fanger lykkes med å flykte, kan de ende opp i Europa». Utfordringen er at de kurdiske myndigheten ikke har ressurser til å sikre leirene på skikkelig vis.

Al-Hol er etablert som en flyktningeleir, ikke som et fengsel. Her skal det være rundt 60.000 mennesker som tidligere bodde i IS’ såkalte kalifat. De som har vaktholdet i leiren opplever seg sviktet av det internasjonale samfunnet.

– Det er ikke murer rundt eller vakttårn med ordentlig kamerateknologi. Vi har for eksempel ikke infrarøde og varmesøkende kameraer. Det har ikke vært noen støtte fra de land som har statsborgere sittende der. De har overlatt hele ansvaret til de væpnede styrker her og selvstyret, og derfor har det vært tilfeller av smugling, sier Siymand Ali, talsperson for den væpnede gruppen YPG til DR.

Og det de smugler, er mennesker ut av leiren.

DR har med selvsyn sett store huller i gjerdet, eller at gjerdet var helt vekk, i den irakiske og syriske delen av leiren. Den avdelingen som huser IS-koner og barn er bedre sikret, men menneskesmuglerne har klart å få ut en rekke familier. Det handler mest om penger.

– I den irakiske delen av leiren kan du bli smuglet ut for 1.000 dollar, men det er mye dyrere fra avdelingen for utlendinger. Der koster det over 10.000 dollar for å komme til Idlib-provinsen i Syria. Men jeg kan ikke snakke om det, sier en mann som DR møter i nabobyen til leiren.

I Europa?

Visepresidenten i det kurdiskdominerede selvstyre i Nord- og Øst-Syria, Badran Jia Kurd, forteller til DR at IS-fanger og -sympatisører som lykkes med å rømme, drar til Tyrkia og videre mot Europa «hvor de kan gjøre hva de vil». Dette er noe «alle vet», påpeker han.

Nylig avslørte DR at den nederlandske kona, Ojone Igala (24), og barn til «toppterroristen» Basil Hassan (egentlig født som Mohammed Basil El-Cheikh) – med dansk statsborgerskap – er forsvunnet fra al-Hol-leiren. Flere kilder mener de har rømt ved bistand fra eget nettverk og menneskesmuglere. Hassan hadde for øvrig en kone nummer 2, den tidligere yazidislaven Leyla Talou, men hun klarte å rømme fra IS-kalifatet.

Hassan er samme mann som i 2013 forsøkte å drepe Lars Hedegaard, hvorpå Hassan stakk fra Danmark og endte høyt opp i hierarkiet hos IS’ terrorhær.

LES OGSÅ VÅRT LANGLESNINGSINTERVJU MED LARS HEDEGAARD

Hassan er far til Ojones yngste barn, en datter på fire år, som dermed har rett på dansk statsborgerskap.

Ikke undervurder IS-konene

Det har altså vært mulig for kona – og kanskje enken – til en av Vestens mest ettersøkte IS-terrorister å forsvinne fra det som skal være en bevoktet leir. Hassan ble i 2017, samme år som datteren ble født, rapportert drept, men det har aldri blitt bekreftet fra offisielt hold. Ifølge nederlandske myndigheter utgjør også Ojone Igala en betydelig sikkerhetstrussel.

«Faren ved IS-koner kan ikke overvurderes», sier Jason Blazakis som også er mannen som i 2016 plasserte Basil Hassan på USAs terrorliste «som en av de farligste noensinne».

I dag er Blazakis leder av Center for terrorisme, ekstremisme og terrorbekjempelse ved Middlebury Institute i USA. Han påpeker at det ikke er første gang han hører om IS-koner som er smuglet ut av leirene. At det er en rekke kvinner og barn som er smuglet ut av al-Hol-leiren bekreftes også av Badran Jia Kurd til DR.

DR forteller at de følger grupper på chatte-tjenester på internett hvor IS-sympatisører samler inn penger til IS-kvinnene i leirene og hvor det også bes direkte om penger til å finansiere flukt fra al-Hol-leiren.

Utvilsomt bør tiden uten grensekontroll i Europa være forbi.