Korona

Halden: Vil ikke ta vaksine – frykter å bli sterile og homofile

Dette kom frem under et dialogmøte i Frivilligsentralens lokaler i Halden på onsdag 3. mars.

Møtet ble arrangert av Frivilligsentralen og de såkalte smittevernambassadørene i Halden, melder Halden Arbeiderblad (bak betalingsmur, papirutgave 5. mars). Dette var det første møtet siden i fjor sommer, og det er nye penger fra IMDi som fikk fart i «frivilligheten».

– Vi må fortsette å spre informasjon. Vaksinen kommer snart. Hold ut, ble det sagt, ifølge HA.no.

Mentalt i opprinnelseslandet

Til stede på møtet var Rashid Bile (Østfold Innvandrerråd), Fitwi Ghebremskel (Eritreisk forening), Maaz Butt og Abdul Jabbar (Islamsk forening og Moskeen i Halden), Fereshteh Golparvar (Kurdisk Womens Rights), Ardian Haliti (Albansk trossamfunn og Moské i Halden), Naser Turkaj (Albanske organisasjonen Albano), Palwasha Kakar (Internasjonal kvinnegruppe), kommuneoverlege Kjersti Gjøsund, Per Weydahl (smittevernambassadørene) og Celine Gøperød (leder i ungdomsrådet i Halden).

Under møter kom det blant annet frem at ikke alle leser aviser, ser norske nyheter eller leser informasjon fra helsedirektoratet. De prioriterer TV-kanaler fra «egne hjemland», rapporterer HA, hvor det heter at «ikke alle land gir riktig informasjon».

Videre het det at i innvandrermiljøene har de for vane å besøke hverandre og ha mye omgang med slektninger og familie. Dessuten ble det påpekt at mange har familie i utlandet «som de ikke har sett på over ett år». Fereshteh Golparvar fra Kurdisk Womens Rights mener det er «mye ensomhet blant innvandrere».

Ifølge SSB har Halden en innvandrerbefolkning på i underkant av 16 prosent av befolkningen, som tilsier litt over 4.900 personer. De tre største gruppene kommer fra Kosovo (589), Polen (550) og Sverige (429). Deretter følger Somalia (382), Syria (243) og Irak (196).

Tilbud om hotell

Det er visstnok slik i Halden som mange andre steder, at innvandrerne bor trangt, «noen med tre generasjoner» per boenhet. Vi får vel legge til at det neppe handler om alle innvandrergrupper. At noen velger slike boformer, er antakelig relatert til hvem som har som vane å «henge sammen». Men siden flergenerasjonsboliger er en utfordring i disse koroantider, har Halden kommune «avtale med hotell». Om det er ett eller flere hoteller fremkommer ikke.

Uansett, tilbudet om hotell er der hvis noen i familien er smittet, slik at smittede kan være der i karantene og ikke smitte de øvrige. Om hotell-tilbudet gjelder for alle i Halden ved behov, fremkommer ikke. Det fremkommer heller ikke hvem som finansierer hotelloppholdet, men siden det er kommunen som har avtalen(e) står vel kommunen også ansvarlige.

Frykten

Det heter at vaksinasjonsprogrammet er i gang i Halden, men at «flere i innvandrermiljøene vegrer seg for å ta koronavaksine». Igjen er det vel neppe slik at alle innvandrergrupper i Halden kvier seg for vaksine, men noen gjør det åpenbart – uten at vi må snakke høyt om hvilke grupper problemet eksisterer i.

– De har hørt de kan bli sterile og homofile, sier Golparvar.

Konspirasjonene skal først og fremst komme fra sosiale medier, heter det, hvor det spesielt henvises til Facebook. Det kan jo være riktig nok, men Facebook er nå bare en formidlingskanal, så det er mer interessant hvem som er avsender og hvorfor noen tror på det. Men det glemte visst noen å spørre om.

Nå er det ikke lenge siden, i begynnelsen av februar, at det ble gjort narr av en iransk religiøs leder i den iranske byen Qom, som påstod det samme. Det ble gjerne referert til som en «en bisarr uttalelse» da ayatollah Abbas Tabrizian hevdet at folk som lar seg vaksinere mot covid-19 forvandles til homoseksuelle.

Men ingen gjør narr av konspirasjonsteoriene i Halden. Kommuneoverlege Kjersti Gjøsund prøvde heller å berolige de fremmøtte med at vaksinen er helt trygg og at det er veien ut av pandemien.

På spørsmål fra HA om hvordan moskeene i Halden stiller seg til vaksine, var svaret at de anbefalte vaksine og at alle burde vaksinere seg raskest mulig.

Så da skulle vel alt være i orden? Vi får avvente hvilke tema som skal opp på de neste dialogmøtene.