Aktuelt

Antatt terrorangrep i Sverige

Oppdatert: Svensk politi holdt ny pressekonferanse i dag.

Politiet ble alarmert om gjerningsmannen, det som da het en mann i 20-årsalderen, rett før kl. 15 i går. Da skal mannen ha gått til angrep på fire personer, deretter fortsatte han sine ugjerninger. Det skal være snakk om minst fem ulike gjerningsteder og minst åtte skadde, av ulikt omfang. Alle de skadde er ført til sykehus. I dag er antall skadde nedjustert til syv, der ingen skal være i dødsfare, men skadeomfanget på de forskjellige skal være av svært ulik karakter.

– Det är nog någon av dem eller flera som är allvarligt skadade, men jag vet inte hur det ser ut med resten, sier politiets presstalesperson Thomas Agnevik til SVT Nyheter i går.

I dag forteller politiet at de skadde er alle menn, som er født mellom 1945 og 1985.

Politiet ankom området etter 10-15 minutter, og noen minutter senere var gjerningspersonen pågrepet. Han ble skutt og såret av politiet. Han skal ikke være livstruende skadd.

Personene skal ha blitt tilfeldig angrepet med en skarp gjenstand, antakelig kniv eventuelt en øks, på ulike offentlige plasser. I går ble det lansert påstander om at gjerningsmannen skal ha hatt skytevåpen, det har politiet i dag avvist.

I går ville politiet si så mye om hendelsen, og man kan vel bare slå fast at det samme gjelder i dag. Gårsdagens informasjon var at han var kjent fra politiet fra før, stort sett for mindre kriminalitet, herunder narkotikakriminalitet. Det het at han var hjemmehørende i Sverige, men de ville ikke si noe om gjerningsmannens opphav. Det ville ikke politiet i dag heller, men det er kommet frem, blant annet i Expressen, at gjerningsmannen er 22 år og har afghansk statsborgerskap.

Han skal ha kommet til Sverige i 2016, altså som 16-17-åring, og var dermed såkalt enslig mindreårig asylsøker. I 2017 skal han ha fått midlertidig oppholdstillatelse i Sverige. Denne skulle visstnok fornyes i løpet av dette året.

Politiet mente i går det kunne være snakk om et terrorangrep ut fra «detaljer» i utredningen så langt, og at sikkerhetspolitiet, Säpo, var koblet inn. Politiet har gått litt frem og tilbake om det er snakk om terror eller ikke, men på dagens pressekonferanse var det igjen snakk om terror. Hendelsen i seg er kategorisert som «forsøk på mord», men der terror er en del av forundersøkelsene.

Politiet ville i går heller ikke si noe om han har sa noe under angrepene eller under pågripelsen. Det ville de ikke i dag heller.

Heller ikke i dag ville politiet «spekulere» i noen motiv for angrepene, men de påpeker at gjerningsmannen skal underlegges en psykisk undersøkelse. I tillegg vil de undersøke om mannen var inne i en prosess med eventuelt fornyet opphold i Sverige.

Politiet vil imidlertid ikke si noe om hva mannen eventuelt sa under gårsdagens avhør, da han ikke hadde advokat tilstede. Forsvarsadvokat er nå tildelt gjerningsmannen.

I en pressemelding i går kalte innenriksminister Mikael Damberg (S) hendelsen «forferdelig»:

«Flera personer är allvarligt skadade. Det är fruktansvärda händelser och mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Just nu är det oklart exakt vad som har hänt och vad motivet varit. Polisen har gripit en misstänkt gärningsman och har inlett en särskild händelse för att hantera händelseutvecklingen och skapa trygghet i Vetlanda.»

Statsminster Stefan Löfven (S) hadde følgende å si:

«Jag fördömer det här fruktansvärda våldet. Vi möter dessa avskyvärda handlingar med samhällets samlade kraft.»

I dag avviser Löfven bestemt at hendelsen har noe som helst med innvandring å gjøre.