Redaksjonelt

Tusen takk, godtfolk!

Takk for formidabel støtte til HRS i 2020. Tross Covid 19-krisen, fikk HRS inn like mye i økonomisk støtte fra folket som året før. Det imponerer, og det gir oss ny styrke og energi til å fortsette arbeidet for et godt Norge.

Så er vi på full fart inn i 2021, som dessverre ser ut til å bli vel så mye preget av Covid 19 som fjoråret. Men vi står han vel av, som vi sier i nord.

Personlig har jeg benyttet arbeidstiden så langt i år til å registrere og takke våre HRS-venner – og dermed har vi samme utfordringer som tidligere; altså innbetalinger via vår bankkonto som mangler bilag (ergo vet jeg ikke hvem dere er), vipps-innbetalinger hvor kun navnet på avsender kommer opp osv.

Uansett: Det sentrale er at hvis du er økonomisk støttespiller til HRS og enda ikke har hørt fra oss, da mangler vi din e-post adresse, enten fordi vi aldri har fått den eller fordi du har fått ny. Send i så fall gjerne en e-post til [email protected]. Det vil lette kommunikasjonen betraktelig.

Spennende 2021

Vi takker dere alle for bidragene, stort og smått! Det finnes så mange fantastiske mennesker der ute som på eget initiativ støtter opp om vårt arbeid. Ikke minst er det både oppmuntrende og energibringende med alle de gode meldingene dere kommer med. For å si det slik: Det er litt av en kontrast til hvordan gammelmediene og en rekke politikere omtaler oss. Det er mildt sagt gledelig med alle dem som ikke lar seg lure, men tenker selv.

I sum har vi registrert rundt 7.500 transaksjoner til HRS, samtidig som vi merker at koronaen også slår inn hos oss. Flere stoppet støtten i første koronarunde og enda flere i andre. Det er fullt forståelig. De fleste av våre økonomiske bidragsytere er vanlige folk, og mange er nok permittert eller har mistet jobben. Men, fortvil ikke, vi har fått omtrent like mange nye i år som dem som har «tatt pause». Dermed er sluttsummen til vårt arbeid på linje med året før, det vil si på nivå med statsstøtten (på 1,8 millioner kroner). For øvrig en statsstøtte som særlig gammelmediene, som selv tror de er objektive og politisk nøytrale, har bestemt seg for må fjernes. Ikke vet vi hva det har med mangfold å gjøre, men de samme mediene undergraver bare sin egen legitimitet. Og som kjent dilter jo de fleste politikerne etter de etablerte medienes agenda.

Statsstøtte eller ei, vi satset nylig kraftfullt og ansatte to til, Julie Dahle og Halvor Fosli. Det kan holde hardt hvis statsstøtten fjernes, men vi vil nok holde skuta flytende en stund da jeg har kjørt en diktatorisk (skulle til å si nazi, men lærte jo fra statsminister Solberg at det vil mediene tvert misforstå) økonomistyring. Det betyr at vi har litt penger på bok, for vi har som prinsipp at folkets penger, om det så er den skattefinansierte statsstøtten eller direkte fra folk, skal brukes med fornuft og ydmykhet.

Men det blir et spennende år for HRS – stay tuned!

Praktisk informasjon

Litt praktisk til slutt. HRS er godkjent som organisasjon det kan kreves fradrag for gave til, der det heter etter skattelovens § 6-50 at fradragsretten kan benyttes for gaver minimum kr. 500 og maksimum kr. 50.000 per år. Hvis du ønsker fradrag og oppfyller kravet, krever det at vi har ditt fødsel- og personnummer. Vi vil da påse at fradragsretten blir ivaretatt ved innrapportering til Skattedirektoratet. Denne informasjonen eller tilbudet er vi nødt å få ut til våre bidragsytere.

Dermed – til deg som betaler via:

Bank: Som nevnt har ikke alle innbetalinger bilag. Dette fordi ulike banker nødvendigvis ikke snakker sammen. Det betyr at vi ikke har noen informasjon om deg, utenom et navn. Noen «gjemmer» også informasjonen på bilag – så til deg som betalte 9.000 kroner i år og har gjort deg utilgjengelig: tusen takk for støtten! Så er det neste utfordring: for banken har åpenbart konstruert kontoutskriften slik at den tjener banken, ikke kunden. For vi må åpne ett og ett bilag manuelt i pdf. Hvis du da har gitt en melding på bilaget, vil vi ikke se den utenom å åpne bilagene (og de er det «en del» av). Derfor åpner vi kun alle nye HRS-venners bilag. Det betyr at hvis du som ikke er ny i 2020 har gitt melding på bilaget, da har vi ikke sett det. Det er bare å beklage, men tiden strekker ikke til.

PayPal: Det fine med PayPal er at vi da får e-post adressen din på rapporten, og eventuelle meldinger kommer også opp. Dermed kan vi kommunisere om det er noe vi lurer på.

Vipps: Rapporteringsmessig er Vipps en utfordring. Her får vi kun opp ditt navn, og uten annen informasjon kan vi ikke identifisere deg. Men også her kommer eventuelle meldinger opp.  Hvis du har oppgitt for eksempel e-postadresse eller fødsel/personnummer fanger vi det opp.

Men utfordringene stopper ikke her. Vi har også dere som bruker en eller flere av de overnevnte betalingskanaler. Dette samler vi sammen, uten at det trenger å være problemfritt. For hvis du ikke bruker samme navn på ulike betalingsplattformer (for eksempel ett med og ett uten mellomnavn), så registreres du inn som forskjellige personer – og da blir sluttresultatet for deg feil. Derfor sender vi ut e-poster (for de vi har adressen til) med sluttsummen for den enkelte, slik at dere kan kontrollere selv.

Da avslutter vi slik som vi begynte: Tusen takk, godtfolk! Det er dere som avgjør HRS’ videre eksistens.