Aktuelt

Analfabeter trenger ikke kunne svensk. Får likevel statsborgerskap

Stefan Löfvens regjering vurderer å innføre krav om kunnskap i det svenske språket og samfunnet for å få statsborgerskap. Men det åpnes for en rekke unntak. Analfabeter skal unntas kravene, det samme gjelder de som "har et språk som er veldig avvikende fra svensk".

Socialdemokraterna, anført av statsminister Stefan Löfven, er forrige århundrets parti, nær sagt bokstavelig talt. Partiet ser ikke ut til å evne å snu seg i riktig retning. Det er politikkens vesen: Ikke å innse at man har tatt grundig feil gjennom årene. Og dermed ikke evne å snu seg rundt og la fornuft og fakta styre.

Et utvalg oppnevnt av Regjeringen Löfven foreslår at innvandrere skal ta en test i det svenske språket (tilsvarende 9. klasse-nivå) og kunnskaper om det svenske samfunnet.

Dette kommer altså i 2021. I Norge kom språkkravet inn i lovverket ved innføringen av introduksjonsordningen i 2003.

Men Sverige legger opp til en rekke unntak, som i sin natur betyr at svært mange vil slippe unna det som kan bli de nye kravene til statsborgerskap.

Alle over 63 år unntas kravet. Det samme gjelder personer med vesentlige funksjonshemninger, «eller andre forhold», og det er i kategorien «andre forhold» analfabeter antakelig havner.

Dertil unntas de som «har et språk som er veldig avvikende fra svensk». Der vil vi tro at eksempelvis farsi, arabisk, urdu, hindi, vietnamesisk, kinesisk – med flere havner. Disse språkene er «veldig avvikende» fra både norsk og svensk. Sverigedemokraterna er ikke imponerte:

De som upptags till svenska medborgare förväntas alltså tala svenska sämre än de flesta barn talar sin skolfranska, säger Jonas Andersson (SD), ledamot i Socialförsäkringsutskottet samt representant i migrationskommittén.

Som en leser hos Samnytt kommenterer dette: «Velkommen til søppel-Sverige, her stiller vi overhodet ingen krav. Vi er alle fullstendig korka. De største idiotene har vi valgt til ledere.»