Politikk

Ny runde i Mustafa Hasan-saken

Asylbehandlingen av Mustafa Hasan (18), bosatt i Asker, er ikke over. Nå er det Utlendingsnemnda (UNE) som stevnes for saksbehandlingsfeil.

Advokatfirmaet Fend saksøker UNE på vegne av Mustafa Hasan (18). De krever at utvisningsvedtaket blir ugyldiggjort.

Det er forskjellsbehandlingene mellom brødrene Mustafa og hans ett år eldre bror Abdel som er grunnlaget for at saken nå går enda en runde. Det opplyser brødrenes advokat Nicolai Skjerdal til NTB.

Brødrene kom til Norge i 2008 sammen med sin mor og to andre brødre, og fikk midlertidig oppholdstillatelse. Etter fire år ble denne trukket tilbake fordi moren viste seg å være jordansk statsborger, og ikke statsløs palestiner som hun hevdet. Både hun og de to eldre brødre av Mustafa er tilbake i Jordan.

20. mars 2019 fikk Mustafa avslag på sin søknad om opphold hos UDI, mens Abdel fikk innvilget opphold året etter. De to hadde ulike saksbehandlere, opplyser Skjerdal til NTB.

I tillegg peker han på at Mustafas klagesak hos UNE er avgjort av kun én nemndleder, mens den andre saken ble behandlet av nemndleder og to nemndmedlemmer.

Det er mange saker i UNE som kun behandles av nemndleder, ja, det gjelder de fleste. Det er først dersom nemndlederen mener det er tvil om hvilket resultat saken skal få, at saken går til et nemndmøte.

Nå kan Asker kommune – som oppsiktsvekkende nok har sagt seg villig til å betale saksomkostninger Mustafa Hasan skylder fra tidligere rettssaker – pådra seg ytterligere utgifter.

Som jeg har skrevet før, med støtte i en artikkel av Minervas Aksel Fridstrøm: Hasan-saken viser at asylsystemet er overmodent for overhaling.

Det fører til store kostnader for vertslandene og demografiske svingninger som det er vanskelig å planlegg for, lokalt som statlig, og det produserer en rekke vanskjebner (og gir vinnerlodd til noe få tilfeldige): Kjernefamilier splittes, storfamilier havner i gjeld for å finansiere dyre asylreiser og  tusenvis dør på veier eller blir utsatt for vold.