Islam

Muslimer og alkohol

Alkohol er strengt forbudt for muslimer, et forbud som gir mange utslag - også i disse koronatider.

Bare for å ta det med en gang: ja, vi vet at mange muslimer nyter alkohol, særlig menn. Bak de lukkede gardiner er nok også alkohol langt mer vanlig enn hva mange muslimer vil innrømme. Forbud brytes, slik som det gjerne blir med en religion som regulerer alt du foretar deg. Siden det er så mange regler og påbud, blir det gjerne i tillegg en moralsk konkurranse om hvem som er flinkest og moralpolitiet står gjerne klar til å videreformidle alt de får vite.

Altomfattende forbud

Alkoholforbudet i islam rommer langt mer enn det du drikker. Forbudet omfatter også mat som tilberedes med alkohol, i tillegg til alt annet som har med alkohol å gjøre. Da jeg besøkte Pakistan ble jeg mektig imponert over de spesialiserte parfymebutikkene. Ikke bare hadde de et enormt og lekkert utvalg, men de solgte kun ren parfyme – du vet, den som ikke inneholder alkohol. Altså selv til utvortes bruk gjelder forbudet.

Hvordan fungerer dette nå i koronatiden? Kan islams alkoholforbud forklare noe av overrepresentasjonen av smitte blandt en del innvandrergrupper?

Da første nedstegningsrunde av Norge var i gang, sjekket vi en rekke såkalte innvandrerbutikker både i Oslo og andre steder. Få av disse hadde håndsprit tilgjengelig. Men vi har også registrert at flere moskeer og såkalte muslimske kultursentre anbefaler sine medlemmer bruk av Antibac, noen presiserer imidlertid at Antibac kun skal benyttes når vann ikke er tilgjengelig.

Så er det sikkert med håndsprit som det er med annen alkohol: Noen bruker håndspriten åpent, andre bruker håndspriten i skjul, men det farlige er dem som tviholder på at all alkohol er haram.

Irrasjonell

Nylig snakket vi med en person som driver et sted for konferanser og selskaper. Vedkommende fortalte om det siste arrangementet; et muslimsk bryllup. Beskjeden var klokkeklar: alt av håndsprit i lokalet skulle fjernes. Det var ingenting å diskutere, enten skulle håndspriten vekk eller så ble det ikke noe leieavtale.

Hva skulle så vedkommende gjøre? Det er tøft nok i denne bransjen etter alle innskrenkningene, så da er det ikke bare å avvise leietakeren uansett hvor ansvarsløst en finner en slik holdning.

Personlig tror jeg at mye av smitteproblematikken blant muslimer ligger her. For mange er det viktigere å vise hvor «gode muslimer» de er, enn å delta på den nødvendige nasjonale dugnaden for å få smitten ned.

Dette er dobbelt tragisk, da muslimske begivenheter gjerne samler svært mange mennesker. I tillegg til at vi ikke skal snakke høyt om overrepresentasjonen av smitte blant innvandrere. Er det ikke på tide at vi påpeker hvor irrasjonell denne tausheten er og hvor irrasjonelt det er å håndheve et totalforbud for alkohol?