Terrorisme og ekstremisme

30 års fengsel for medvirkning til massakren i Charlie Hebdo-redaksjonen

I dag falt dommene mot de 14 som var tiltalt for medvirkning til massakren i lokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo. En av dem, en kvinne, fikk 30 års fengsel for terrorfinansiering og medlemskap i terrororganisasjon.

De to som 7. januar 2015 angrep det fremste satiregamasinet i Europa, var ingen ensomme ulver. Ei heller da terroren fortsatte på et jødisk supermarked.

De kom fra en flokk. Og flokken tåler ikke et skjeivt ord om islam eller Muhammed. Og i alle fall ikke i humoristiske vendinger. For som ayatollah Khomeini sa det i sin tid: There is no fun in islam.

I lokalene til Charlie Hebdo meiet brødrene Saïd and Chérif Kouachi ned 12 journalister og tegnere. På det jødiske supermarkedet to dager senere ble fire drept, samt en politibetjent.

Ingen av de tre gjerningsmennene overlevde, og de var alle venner.

«Den islamske statens prinsesse»

Rettsaken mot de 14 som ble tiltalt for medvirkning, har fått påfallende lite oppmerksomhet i norsk presse. Man burde forvente at når pressens levebrød angripes på det mest brutale vis, så hadde norske redaksjoner sendt reportere til rettssaken som nå er avsluttet i Paris.

De strengeste dommene fikk Hayat Boumeddiene (31), enken etter terroren mot det jødiske supermarkedet, og Ali Riza Polat, også 30 års fengsel og dømt for å være medskyldig i angrepet på supermarkedet.

De strengeste dommene fikk Hayat Boumeddiene (31), enken etter terroristen i det jødiske supermarkedet, og Ali Riza Polat, også 30 års fengsel og dømt for å være medskyldig i angrepet på supermarkedet.

Boumeddiene er den tidligere partneren til Amedy Coulibaly, som drepte en politibetjent og fire gisler i en jødisk dagligvarebutikk i dagene etter angrepet mot satiremagasinet.

Coulibaly, som ble drept av fransk politi, var venn med de to brødrene som sto bak Charlie Hebdo-angrepet.

Boumeddiene var ikke til stede i rettssalen. Hun skal befinne seg i Syria, som hun dro til dager før terrorangrepene i 2015. I rettssalen ble hun omtalt som «Den islamske statens prinsesse».

Påtalemakten var nådeløs i sin konklusjon i dag:

“The fact of choosing victims precisely because they were journalists, or a member of the security forces, or of Jewish faith, clearly demonstrates in itself their desire to sow terror in Western countries,” the presiding judge told the court.

Seks av de 14 tiltalte ble ikke dømt for terrorrelaterte forbrytelser, men for andre mindre forbrytelser.

Advokaten til Charlie Hebdo, Richard Malka, uttaler etter dommen at uten disse skjulte nettverkene som terroristene hadde, kan ikke terrorangrep skje, melder Reuters. 

Påtalemakten ville ha livsvarig fengsel for fransk-tyrkiske Ali Riza Polat, som har anket dommen.

Straffene for de 12 andre ligger mellom fire og 20 års fengsel, melder Le Figaro.

Hovedillustrasjon: Skjermdump fra Montpelliers visning av karikaturer på offentlige bygninger etter halshuggingen av Samuel Paty 16. oktober 2020.