Islam

Wien-terroristen «gikk inn i feil moskè»

Han drepte fire og skadet 22 personer med til sammen over 100 skudd. Han hadde, ifølge advokat, gått "inn i feil moské". Derfor skjedde terroren. Hva gjør Østerrike med akkurat det - feil moské?

Kutjim Fejzulai (20) ble selv drept etter terrorangrepet i Wien mandag kveld.

Han var en kjent islam-ekstremist som hadde sverget troskap til Den islamske staten før han gikk amok i Østerrikes hovedstad, Wien, mandag 2. november.

Reuters TV.

Han poserte med sine våpen før han svært målbevisst drepte fire personer i det offentlige rommet og skadet 22 personer, flere er i livstruende tilstand. Machete, pistol og en AK47-automatrifle.

«Oppsøkte en lokal beryktet moské»

Vi får nå mer innsyn i bakgrunnen til terroristen. Han er sønn av foreldre fra Makedonia, men er født i Østerrike og vokste opp i en mindre by ved Wien. Faren er gartner og moren jobber som selger. Familien er ikke særlig religiøs, sies det.

Problemene startet i puberteten. Lærerne fikk problemer med kontakt med gutten, og det ble rapportert om vold i hjemmet. Gutten søkte venner i islamistiske nettforum, og han oppsøkte «en beryktet lokal moské».

I august 2018 forsøgte han at reservere en flyrejse til Kabul, men blev stoppet, da han manglede visum til Afghanistan. To uger senere meldte hans intetanende mor ham savnet, men på det tidspunkt befandt hendes søn sig allerede i Tyrkiet på et hotel, hvor han skulle afhentes og smugles over den syriske grænse.

Tyrkisk politi nåede at arrestere ham først og udleverede ham til Østrig, hvor han i april 2019 blev idømt 22 måneders fængsel.

Tross sakens alvor, ble Fejzulai løslatt allerede i desember samme år, etter kun sju måneders soning. Dette ble gjort på bakgrunn av hans unge alder og at han hadde deltatt i et avradikaliserings-prosjekt under soningen. Han hadde lykkes i å overbevise pedagoger, psykologer og fengselsbetjenter om at han kun hadde vært en forvirret ung mann som lot seg blinde av islamistisk propaganda.

Hva skal gjøres med de feile moskeene?

Innenriksminister Karl Nehammer innrømmer rett ut at terroristen narret landets rettssystem og de som arbeider mot ekstremisme.

Rosisnen i pølsa står avdødes advokat for. Nikolaus Rast sier til fjernsyn i Østerrike (ORF) følgende: «Han var en ung mann som søkte sin plass i samfunnet, og som tilsynelatende gikk inn i feil moské og endte i feile sirkler.»

«Feil moské», altså. Hvor lenge skal europeiske mynigheter, norske inkludert, la disse «feile moskeene» stå åpne? Sagt på en annen måte: Hvor mange må bli drept før de lukkes?

Det er dette som virkelig er den store skandalen. Politisk ledelse lar dørene stå åpne til moskeer med ideologi som tar livet av ordinære borgere.

14 er så langt pågrepet i Østerrike, mistenkt for medvirkning. I tillegg er to pågrepet i Sveits for det samme. Igjen aner vi at angrepet har, som i Brussel i 2016, internasjonale forgreininger. I Brussel-terroren var som kjent en «svenske» involvert, Osama
Krayem, født i 1992 av syriske foreldre og fra belastede Rosengård i Malmö. Han tilsluttet seg IS i 2014. Året etter tok han seg inn i Europa, Hellas, som syrisk flyktning, og endte opp på asylmottak i Ulm i Tyskland. Derfra gikk ferden videre til Brussel og terror.

IS har påtatt seg ansvaret for terroren i Wien.

Hovedillustrasjon: HRS, inkludert skjermdump av terroristen i aksjon i hjertet av Wien.

BT