Islam

Vil satse på moskeene som samarbeidspartnere

Mens Frankrike og Østerrike stenger moskeer og utviser imamer, vil den danske socialdemokratiske regjeringen gjøre det motsatte.

Utspillet til statsråden for innvandring og integrering, Mattias Tesfaye, falt i i Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg nylig:

”Jeg tror faktisk at en av måtene som vi kan få gjort islam til en partner for det danske folkestyret og ikke til en motstander, er ved å få dem (moskeene, red.) inn i det danske demokratiet.»

Tesfaye vil på denne måten få has på kjellermoskeer, sier han. Han vil at moskeene står frem «med åpent hjerte».

Flere unge snur ryggen til demokratiet

Dette skjer mens et økende antall unge ikke-vestlige i København mener religiøse lover står over dansk lovverk. I 2018 mente hver tredje ikke vestlige dette (31 prosent i alderen 18 – 29 år). I 2015 var andelen på 24 prosent. Denne øknongen kan vanskelig tolkes som annet enn at islam, moskeer og imamer har fått større innflytelse.

I Danmark finnes det om lag 30 moskeer som tilhører Tyrkias Erdogan og hans Direktorat for religiøse anliggender, Diyanet. Er det eksempelvis disse moskeene Tesfaye tenker på? Kanskje han i så fall skulle ta en alvorsprat med Jakob Lindgaard, forsker på Tyrkia hos Dansk Institut For Internationale Studier? Lindgaard har nemlig beskrevet Diyanet slik:

«Diyanet er i dag direkte underlagt Erdogan. Under ham er kursen ændret, og er siden 2011 blevet brugt til at genintroducere en mere konservativ forståelse af islam i den tyrkiske stat og det tyrkiske samfund.”

At imamer og moskeer skaper parallelle samfunn, bør ikke være til diskusjon i dagens Europa. Det er et faktum. Og det er verre enn som så. Derfor stengte Østerrike to moskeer etter terrorangrepet i Wien 2. november som førte til fire drepte og rundt 20 skadde.

Også Frankrikes Emmanuel Macron går nå løs på moskeene etter de siste terrorangrepene.

Utfordrer justisministeren til å stenge moskeer

I Danmark har således Kristian Thulesen Dahl, leder av Dansk Folkeparti, utfordret justisminister Nick Hækkerup:

– Vil statsråden redegjøre for Østerrike planer om å stenge radikale moskeer i landet, samt vurdere om det er mulig å gjennomføre liknende tiltak i Danmark?

Thulesen Dahl har foreløpig ikke fått svar.

Ytterliggående moskeer i Danmark har vært til heftig debatt i en årrekke, ikke minst Grimhøjmoskeen i Århus. Den ville eksempelvis samtlige partier i Folketinget, minus blodrøde Enhedslisten, stenge i 2015.

Partiet Venstres Søren Pind mente aktivitetene i Grimhøjmoskeen er landsforræderi. Kanskje ikke underlig da en dokumentar på DR1 hadde vist at moskéens medlemmer heier på Den islamske staten og tar avstand fra demokratiet. Moskeens leder, Oussama El Saadi, sa den gang rett ut at «selvsagt» håper de at IS vinner. Moskeen har produsert minimum 24 jihadister til IS gjennom årene.

Men den har ikke blitt stengt. Ei heller moskeen Masjid Al-Faruq på Nørrebro i København, der terroristen i Købehavn i 2015, Omar El-Hussein, skal ha hatt tilhold. Ingen moskeer er noensinne blitt stengt i Danmark – akkurat som i Norge og Sverige.

Med Tesfayes signal nå om samarbeid med Danmarks moskeer, skal man nok ikke forvente at en eneste moské lukkes, i alle fall ikke i nærmeste tid.

Hovedillustrasjon og foto av Erdogans moské i Århus, ”Brabrand Ulu Cami”, med 24 meter høy minaret: HRS.

Den korte avis.